Ontroesten (Algemeen)

door Wim Sanders @, Nuenen, 04.04.2021, 15:25 (8 dagen geleden)

Beste medeforummers,
enige tijd geleden de hand kunnen leggen op een Philips 2634. Ik ben een hele tijd geleden begonnen om de bedradingstekening opnieuw te tekenen.
Hiervoor al een aantal foto's ontvangen van mee forummers en ook een aantal foto's op het met gevonden. Helaas is niet alle bedrading op die foto's goed te zien.
Er zat dus niets anders op om zelf zo'n toestel aan te schaffen. Deze stond al heel lang op mijn lijst. Uiteindelijk een toestel over kunnen nemen.
Echter het chassis en alle metalen onderdelen zijn behoorlijk verroest. Het doel van mijn verzameling is om spelende toestellen te hebben in een zo origineel mogelijke staat.
Dus er zat niets anders op om het toestel geheel te ontmantelen en daarbij de loop van de bedrading te controleren met de tekeningen die ik tot nu toe gemaakt heb.
Inmiddels ben ik er al wel achter gekomen dat er verschillen zitten tussen de tekeningen die in de bibliotheek van de NVHR staan en mijn toestel. Uiteindelijk is het wel de bedoeling om de tekening die in de bibliotheek staat, opnieuw te tekenen en dus niet volgens mijn toestel.

Anyway, metaaldelen ontroesten....
Er staat van alles op het net, met tips en trucs. Een paar daarvan heb ik geprobeerd met andere verroeste metalen delen. Dus niet van dit toestel. Daar was bijvoorbeeld een tip om citroenzuur samen met zout op de verroeste delen te smeren. Een andere tip was om een papje te maken van backing soda met water en dat op het metaal te smeren. Beide tips werkten dus niet op het metaal.
Uiteindelijk vond ik nog een fles met ontroestingsmiddel in de kast met poetsmiddelen van moeder de vrouw. Dat geprobeerd op het stuk metaal dat ik hierboven al gebruikt had bij de andere tips. Na enige uren in het badje te hebben gelegen, kon ik de roest er met een grove handdoek afvegen. Vrijwel alle roest was verdwenen en dat zonder schuren of krabben, :OK:

Dus de stoute schoenen aangetrokken en het condensatorblok van het toestel in dit badje gelegd en dat enkele uren zo laten staan. Daarna kon ik de roest er met de handdoek vanaf vegen. Wat meer hardnekkige roest heb ik met een koperborsteltje verwijderd.

Hierbij wat foto's van voor en na de behandeling:

[image]

[image]

[image]

[image]

En dit heb ik hiervoor gebruikt:

[image]

Heeft iemand van jullie hier toevallig ook ervaring mee, of hebben jullie nog andere tips om roest te verwijderen. Ik heb de tips en trucs al doorgespit, maar niets vergelijkbaars gevonden.

Vast bedankt,
Wim.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum