FM afstemming Philips B6X62A Bi-ampli (Techniek Radio/TV)

door Peter1952 @, 03.04.2021, 18:58 (9 dagen geleden) @ gerard

Ik heb zelf een Philips U-tje waarvan de afstemming ook nauwelijks iets deed, ondanks dat de afstemcondensator netjes meedraaide.
De oorzaak was bij mij de seriecondensator van de afstemcondensator, deze was onderbroken. Zodoende had de afstemcondensator nauwelijks invloed op de afstemmimg. Bij de B6X62A is die seriecondensator ook aanwezig, n.l. C83. Controleer eens of de trimmer C85 effect heeft, of je daarmee de zender(s) die je nu ontvangt kan verschuiven en of het lukt op een andere zender af te stemmen. In dat geval is de oscillator in orde. Zet daarna de trimmer wel in de oude stand terug.
Voor controle van C83 moet wel het blik open. Dat lukt vrij aardig door de bevestigingsschroeven los te nemen. Als je dan de plastic ringen wegneemt, lukt het om het bodemblik onder de tuner weg te schuiven.
Zet eventueel twee klemmetjes op de snaartrommel om het afstemkoord op zijn plaats te houden.

Controleer ook R66 en R67, die kun je meten via pen 1 en 6 van de ECC85 buisvoet en de + aansluiting op de tuner.

Wil je de tuner vervangen, dan is dat best te doen zonder de afstemsnaren af te nemen, maak alle draden los en schroef de snaartrommel los.
Maak daarna de bevestigingsschroeven los, trek de trommel van de as en zorg dat de snaren strak blijven staan. Met de vingers kun je de snaar op zijn plaats houden. Neem de tuner er uit, zet de nieuwe er in en duw als eerste de snaartrommel op de as. Daarna de tuner vasrzetten en aansluiten.

Succes!

Groeten,
Peter


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum