Brommende zelfbouwradio speelt inmiddels bromvrij (Techniek Radio/TV)

door Hans Op den Camp @, Leusden, 02.04.2021, 18:23 (10 dagen geleden)
Bewerkt door Hans Op den Camp, 02.04.2021, 18:29

Beste forumlezers,

Het heeft even geduurd, maar omdat ik het komende paasweekend naar muziek uit een bromvrije Paasei radio wilde luisteren heb ik deze zelfbouwradio maar weer eens tevoorschijn gehaald https://www.nfor.nl/index.php?id=294870

De voedingstrafo met het losse 4-volt trafootje voor de AZ1 is nu vervangen door een trafo uit een Erres KY465, want die heeft gewoon een gloeistroomwikkeling voor 6,3 V en 4 V.

En als je dan toch bezig bent heb ik de bedrading van de trafo naar de AZ1 buis vernieuwd en kwam ik er bij toeval achter dat de secundaire hoogspannings wikkeling van de trafo was aangesloten op punt 5 en 7 van de buisvoet in plaats van op punt 5 en 8 van de AZ1.

Een ernstig foutje van de fabrikant dus, want daardoor was er slechts enkelzijdige gelijkrichting met een irritante brom tot gevolg. Terwijl dit toch al door een mede forum gebruiker als mogelijke oorzaak van de brom werd aangegeven.

Nou ja vanwege de Paas gedachte zie ik af van schadevergoeding en hoeft Rijdende Rechter Meester Visser niet in actie te komen en lossen we het samen gewoon met de ontwerper van de radio wel op :-)

---
Met vriendelijke radiogroet, Hans

--
Met vriendelijke radiogroet, Hans

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum