Ketonatus (Techniek Overig)

door Laurens @, Zaandam, 28.03.2021, 12:32 (1118 dagen geleden) @ Leo Bolier

Spiritus ketonatus is ethanol met wat aceton-gerelateerde stoffen er in om het ondrinkbaar te maken.

De concentratie aceton is helaas onbekend. 96% slaat op de maximum concentratie ethanol die je door distillatie kan halen. Je kan er dus van uitgaan dat het 4% water is, en 96% 'ethanol met aceton in onbekende, doch relatief kleine verhouding'.
Maar aceton is gevaarlijk voor de meeste plastics. Thermoharders (bakeliet, pertinax) kunnen er volgens mij wel tegen.

Alcohol is geen vervanger van contactreinigers en de smering die ze geven. Je gebruikt alcohol vóór je contactspray gebruikt, om alle stof en vervuild vet mee weg te spoelen.
Ook na contactspray spoel je een eventueel teveel aan contactspray weer weg. Voor het spoelen pak je een injectiespuit waar je het scherpe puntje van af vijlt.

Wat ik zelf doe, is eens in de zoveel tijd meedoen met een groepsbestelling van isopropanol: https://hoefer-shop.de/technische-chemikalien/isopropanol/1-liter

Kopen 15 mensen een fles van een liter, dan betaal je minder dan 3 euro voor een fles. Maak er 4 euro van, voor de moeite en kosten van de persoon die de koop afhandelt.
Distributie onderling ging vroeger via meetings/beurzen, dat ligt natuurlijk even stil...

Een liter op voorraad hebben is praktisch. Je kan het spul voor allerlei verschillende klusjes gebruiken. Eventueel zet je de grote fles in de schuur, en een klein flesje op de werkbank.

IPA is voor de meeste plastics (op acrylglas na, meen ik) veilig, en bevat geen toegevoegde stoffen.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum