Philips 738B (Techniek Radio/TV)

door Oldtimer @, Oegstgeest, 28.03.2021, 09:31 (1119 dagen geleden) @ Laurens

Deze radio heeft geen elco's, er is dus geen enkele reden om te proberen te formeren.

Zowel de TS als ikzelf hebben het niet over formeren van de (niet bestaande) elco's gehad, alleen over het nut van het tijdelijk op een lagere spanning draaien van de radio.

Er zitten wél papiercondensatoren in! Die moeten gemeten en/of vervangen worden. Maar die zijn ofwel 'goed' ofwel 'slecht' en ondergaan geen formeerproces, zoals elco's dat doen. Sterker nog, papiercondensatoren worden vaak langzaam slechter als ze langer onder spanning staan. Het geeft dus een vertekend beeld als het toestel op lage spanning nog wel wat doet. Naar verhouding lekken ze meer op hoge spanning dan op lage spanning.

Om die reden wordt er ook op dit forum regelmatig voor gewaarschuwd zo'n toestel niet onbewaakt aan te laten staan.

Het heeft géén zin om deze radio te testen, voordat je het nodige hebt nagemeten. Ongetwijfeld zal er wel wat geluid uit komen, maar je kan 'm niet zo met z'n originele papiercondensatoren gebruiken.

Ja en nee. Iedereen heeft zo zijn eigen methode. Zelf laat ik zo'n oudje eerst een tijdje op een lage spanning opwarmen en zet er dan, als er niets overmatig warm wordt, onbekommerd de volle spanning op. Bromt het toestel dan ga ik naar de elco's kijken, vervormt hij dan werp ik een blik op de koppelcondensators. Uiteraard let ik ook op het eventueel blozen van de eindbuis of andere verdachte verschijnselen.


Kortom, controleer eerst de condensatoren op lek, en gebruik daarna een voeding met stroombegrenzing om op werking te testen. Amperemeter in serie.

Dat worden dan toch een paar voedingen: eentje voor de 130V, eentje voor de 60V, eentje voor de -3V en dan natuurlijk ook nog eentje voor de 4V gloeispanning...
Niet erg praktisch vind ik.

Idealiter plaats je ook een snelle zekering in de gloeistroomleiding.

Dat lijkt me niet zo handig, die plopt er à la minute uit bij het inschakelen vanwege de lage weerstand van de nog koude gloeidraden.

Willem


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum