Aluminium strips Philips B3X00U (Gezocht)

door gerard ⌂ @, Zeist, 23.03.2021, 22:27 (1127 dagen geleden) @ HidJac

Tussen de bedrijven door kwam ik afgelopen weekend op marktplaats een leuk toestel tegen. Een Philips B3X00U.

Wat een grappig toeval. Zaterdag konden wij voor het eerst in lange tijd weer naar de kringloop en daar kwam ik met ook deze B3X00U weer vandaan. Een heel grappig dingetje toch wel, heel simpel gebouwd met eigenlijk de voorplaat als chassis.
Het was in 1960 leverbaar in kleuren zwart, rood en beige en ik heb de zwarte. Hij was van buiten heel en redelijk compleet, uiteraard op de alu stripjes na! Dit was denk ik het eerste wat er van de radio af viel als je ermee de winkel uit liep. Maar voor die 15€ vond ik het toch wel leuk om die even mee te snaaien. Alleen een beetje sneu dat mijn kringloop overal stickers op plakt die akelige lijmsporen achterlaten. :-(

Vandaag is ie binnengekomen en na het verwijderen van de ergste stof en het nameten van een paar onderdelen voorzichtig opgestart. De Elco is niet heel fris meer (gok ik omdat ik bij de tips las dat een fluittoon vaak daarvandaan komt). Dus waarschijnlijk ga ik deze vervangen evenals de teerknollen.

Dit model heeft op de meeste plekken kleine buiscondensatortjes, maar die heb ik ook vervangen. De teelbollen die er in zitten, zijn allemaal van type oppassen! Naast de gelijkrichter zit de ratelcondensator, die staat rechtstreeks over het net. De andere zijn netscheidingscondensatoren, die de schakeling verbinden met aanraakbare delen zoals de pickup, aarde en antenne. Je kunt daar het beste een veiligheidstype zetten, X1 of Y2 of zo, ik ken die types nooit uit elkaar.

De buizentester was erg enthousiast over de buizen, alles nog 100% emissie. Ik heb 11 condensators preventief vervangen, opgestart via een gloeilamp, en het apparaat werkt voortreffelijk op alledrie de banden. Op MG en LG ontvang ik veel stations op het ingebouwde ferrietje.
Alleen heeft de afstemcondensator een sluiting. Dus langere golven dan 400m ontvang ik niet op de middengolf.

Van wat voor fluitje heb je last? Verdroogde elco geeft wel een brom, maar niet een echte pieptoon. En de voedingselco’s van deze radio’s zijn meestal nog vrij goed.

Alleen de bovenste van de 3 sierstrips zit nog op de radio. Dus mijn vraag: heeft iemand de middelste en onderste nog?

Omdat die strips er zo vaak af zijn, dacht ik zelf aan iets na maken.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum