wo. 14 apr. - LC-Kring over Ballast-condensator - on line (Agenda)

door gerard ⌂ @, Zeist, 22.03.2021, 16:43 (21 dagen geleden) @ Admin

Mails ontvangen over de LC-Kring? Meld je aan!

Op NFOR komt vaak de beruchte defecte groene serieweestand in U-toestellen ter sprake, en ook het aanpassen van 110V radio's met een autotrafo. De LC-Kring bespreekt de tweede woensdag van april voeding via een ballast-condensator als oplossing voor oude en nieuwe problemen.

Wanneer? Woensdag 14 april om 19.30.
Waar: op Jitsi, kanaal https://meet.jit.si/LerenenContactKring
Dia's? https://www.dropbox.com/s/3ry9zggtgpat8kj/BallastC.pptx?dl=1
Toegang en deelname is gratis!

Een Condensator als Ballast
In de eerste minuten van deze spreekbeurt krijg je een tip om snel 20 euro te verdienen.
Kun je een kapotte serieweerstand in een UUtje vervangen of 110V radio's op 230V laten spelen met een condensator? Een te hoge voedingsspanning kun je wegwerken met een serieweerstand, zoals Philips deed in de bekende UUtjes. Een modernere, en ook betere, oplossing is het gebruik van een condensator als ballast. De condensator is goedkoop, verspilt geen energie, en verwarmt zijn omgeving niet, zodat compacte bouw mogelijk is.
We bekijken de theorie en toepassingen van deze voedingen (ballast, bleeder, limiter, load, piekspanning, pulsbelasting, LED-lamp, schakelklok, Senseo, Senseo-syndroom). We rekenen alles door met formules over spanning en stroom, impedantie, condensator laden, etc, verwerkt in CapCalc.
Dan gaan wij natuurlijk zeer uitgebreid in op de ballast-condensator in een U-toestel. Om 110V toestellen geschikt te maken voor 230V, heeft de condensator veel voordelen boven een weerstand, diode of transformator. De meest uitgekookte voeding is het Sanshin-schema, waarvan voorbeelden worden getoond met 100mA, 150mA en 300mA gloeiketens.
De spreekbeurt eindigt met de nachtmerrie van elke scholier: huiswerk!

Ik hoop je te zien de 14e!
Gerard Tel.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum