ECH 41 (Algemeen)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 02.03.2021, 13:08 (1183 dagen geleden) @ Herm Willems
Bewerkt door Maarten Bakker, 02.03.2021, 13:25

Het ontbreken van het opschrift heb ik in mijn vorige bericht al verklaard; op proefversies staan in principe geen nummers maar ik was onvolledig. De ingestampte of in echte inkt gedrukte kleine nummertjes dienden binnen de fabriek en interne distrbutie ter identificatie van de buis, daar speelde het typenummer geen grote rol. Buizen werden mogelijk pas gestempeld als duidelijk was welk merk en type er op moest staan en konden dus in een magazijn belanden zonder stempeling. Het type kon ook ontbreken omdat er nog geen officieel ECH-nummer aan hing, of zoals in dit geval waarschijnlijker omdat het om een proefserie van een al ontwikkeld type gaat.

Het blijft natuurlijk speculatie, we weten dus ook niet zeker of het om een buis gaat die eerder vervaardigd is dan alle exemplaren met de pompstengel bovenop. Als het een proefserie was die qua specificaties verkocht kon worden zijn ze misschien vanwege schaarste van een opschrift en een doosje voorzien. Smokkelen kan natuurlijk ook. Ik hoop nog uit te vinden of het doosje periodecorrect is, maar ik vermoed opzich van wel.

Ik spreek van een proefserie en niet van een los experimenteel exemplaar, omdat er wel netjes een kraagje omheen zit met machinaal ingestampte codes die niet te onderscheiden zijn qua uiterlijk van andere series buizen.

Mijn Philips buizenreeksboeken liggen opgeslagen dus ik kan niet kijken of daar nog details instaan helaas. Wel is er bij de constructie van de voetjes voor zover ik weet altijd rekening gehouden met ruimte voor een pompstengel, dus het zou wel eens in de mechanische specificaties gestaan kunnen hebben ooit.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum