Schaalverlichting voor de B6X79B (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 28.02.2021, 20:11 (1143 dagen geleden) @ Henk Boeijink

Het gaat hier inderdaad over een batterij gevoed toestel. Best wel een klein beetje zeldzaam toestel.

Ik vind 'm wel geweldig! Zelf heb ik een vergelijkbaar buizentoestel gehad van een paar jaar eerder, de Philips BX439B met ongeveer dezelfde buizen en banden. Maar natuurlijk een iets ouder uiterlijk. De jouwe met die lampjes erin vind ik erg mooi en ook de vermelding van stationsnamen.
Plaatsen zonder elektriciteit werden natuurlijk in de jaren vijftig steeds schaarser zodat ik me heel goed kan voorstellen dat deze B6X79B al weer veel zeldzamer is dan de BX439B. Dit toestel is ook niet bedoeld als portable, daarvoor was het te groot!

Het waren ook toestellen die geld bleven kosten, accu's e.d.

Dit zijn wel de zuinigste buizentoestellen die ooit gemaakt zijn! Reken het verbruik maar na, zeker als je het toestel op spaarstand zet. Anodebatterij 6,3mA bij 90V dus ongeveer 540mW. Gloeistroom 175mA bij 1,5V dus circa 265mW, samen rond de 0,8W totaal verbruik! De DL96 is ook de meest efficiënte eindbuis die er bestaat als je het uitgangsvermogen berekent als percentage van het gebruik.

Het is uiteraard de bedoeling dat de lampjes uitgeschakeld kunnen worden! Op het schema lijkt het of Sk9 is gekoppeld met Sk1, maar ik denk dat je de lampjes kunt uitzetten als de radio speelt, anders is er iets mis! Elk van de twee lampjes apart trekt al evenveel stroom als alle gloeidraden bij elkaar en het zou pure verspilling zijn om die te laten branden.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum