Blaupunkt Granada - Op FM vervormd geluid (Techniek Radio/TV)

door humfred ⌂ @, Dubai, 28.02.2021, 18:06 (1145 dagen geleden) @ WillemHteA
Bewerkt door humfred, 28.02.2021, 18:24

Zo...met die spanningen weet je al wat meer.
Ik zou nu als eerste de ECH81 vervangen.
Waarom? Wel je hebt 2 fouten. De FM vervormt en de AM doet het helemaal niet. De spanningen rond de ECH81 lijken me in orde. De ECH 81 is voor beide modi: AM en FM in bedrijf. En zo´n lamp is snel verwisseld.
Ik zou de fout in het AM gedeelte het eerst zoeken. Omdat dat wat eenvoudiger is dan het FM gedeelte. Vind je die fout, dan is er een redelijke kans dat de FM het dan ook weer goed doet. Anders zou het toestel 2 fouten hebben. Dat lijkt me onwaarschijnlijk.

Ik heb nog een vraag. Als je op een FM zender afstemt, al dan niet met vervorming, heb je dan uitslag op het katteoog? Gebruik je een externe antenne?
Is er aan dit toestel gedraaid? M.a.w. heeft iemand geprobeerd dit toestel af te regelen?
Ik hoop niet dat dit gebeurd is. Anders is de reparatie veel moeilijker.
Mijn raad is niet aan het afregelen te denken of wat in die richting te gaan ondernemen want dan ben je nog veel verder van huis.

Nog een vraag. Als je één of meerdere FM zenders ontvangt, klopt dan de schaalaanduiding?
Als er namelijk iets mis is met het FM tuner front-end, dan is vaak ook de oscillator verlopen en dan klopt de schaalaanduiding niet meer, of je ontvangt maar de helft van de FM band.

Om nu te controleren of de AM oscillator werkt, dan zou je een 2e toestel vlak naast de "defecte" radio kunnen zetten. Stem het defecte toestel af op de middengolf, 1000 KHz (= 300 mtr.) Op de 2e radio die er vlak naast staat moet je dan een draaggolf ontvangen op 1000 + 460 KHz = 1460 KHz. (Dit werkt alleen maar als beide radio´s dicht bij elkaar staan).
Nog beter is dit met een oscilloscope te meten maar ik ga ervan uit dat je die niet hebt.

Als je nog een EABC80 hebt zou ik die ook even vervangen en proberen.
De gloeispanning had je niet hoeven meten. Je kunt zien dat de buizen gloeien en dan is de 6,3 volt aanwezig. De schaalverlichting ga ik van uit dat die het ook normaal doet. Die lampjes hangen aan de gloeispanning.

Aanvulling:

Je schrijft: - Toestel speelde daarna wel maar klonk vervormd, ook bij een lijnsignaal via de TA/pickup ingang[/b]

Dat had ik overzien!

Nu is het een heel ander verhaal. Zoek de fout in het LF deel.

De -Vg1 van de EL84 wijkt wat veel af. Een aanduiding dat er wat mis kan zijn met de instelling van de EL84. De kathodeweerstand is 140 ohm in plaats van 135 ohm. Verder is de EL84 ook niet nieuw meer.
Meet de spanning op het stuurrooster van de EL84 als de buis eruitgetrokken is? Indien ja, dan C764 vervangen. Kan ook een reden van de vervorming zijn.
Check verder de componenten rond de EABC80.

Wat is de anodestroom van de EL84?


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum