Condensators (in voorraad) (Techniek Radio/TV)

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 25.02.2021, 01:13 (1150 dagen geleden) @ gerard

Iedere meetopstelling kent nu eenmaal beperkingen zoals ik zelf al aangaf, zeker als je aan het meten bent tegen de grenzen van wat mogelijk is.
Meten van de isolatieweerstand van condensatoren is niet zo eenvoudig als je zou denken, toen ik er voor het eerst mee bezig was dacht ik zelfs dat ze allemaal stuk of lek waren. Alleen daarover al zou je een boek kunnen schrijven.
Maar “geleiding van de lucht” kun je eenvoudig uitsluiten door het wegnemen van het testobject en bij serieuze metingen maak je het object even schoon met isopropyl alcohol (uit de spuitbus vanwege de hoge zuiverheid).
Wat die bacteriën en virussen betreft, gewoon een mondkapje voor. :-D

Maar alle gekheid op een stokje, de belangrijkste conclusie is echter dat de onderlinge verschillen niet zo groot zijn als wat men vaak denkt, zelfs niet bij elektrolytische condensatoren (al spreek je daar over lekstroom i.p.v. isolatieweerstand)

Overtuigen? ….. Ach, we hebben het hier wel over condensatoren hé, de illusie om over dit onderdeel met mede forummers op een lijn te komen heb ik al heel lang geleden opgegeven. ;-) :-)
m.vr.gr.
Anton van den Oever


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum