Zelfgebouwde buizenpaasei radio anno 2009 (Techniek Radio/TV)

door Hans Op den Camp @, Leusden, 24.01.2021, 23:08 (1185 dagen geleden)

Beste forumlezers,

Soms vergeet ik het wel eens wie ik in de loop der jaren allemaal als nieuw NVHR jeugdlid heb aangemeld want ik vind het belangrijk om de jeugd te interesseren voor de oude buizentechniek. Sommige van die jeugdleden hebben de hobby inmiddels vaarwel gezegd en dat is ook wel te begrijpen.

Maar de bouwer van deze radio is mij altijd bijgebleven en hebben we 12 jaar later nog steeds een erg leuk contact.

[image]

In april 2009, met Pasen, kreeg ik deze radio als cadeautje van een destijds 17-jarige die de radio speciaal voor mij had gebouwd met behulp van een schema uit een boekje van de Muiderkring uit 1948 https://nvhrbiblio.nl/biblio/boek/Jongens-Radio_1e_1948.pdf

Het schema ziet er als volgt uit:

[image]

De netvoeding staat op het schema niet afgebeeld, maar daar heeft hij een trafo uit een oude radio voor gebruikt met een AZ1 als gelijkrichtbuis en een C1 - C2 van 50 - 50 uF als afvlakking.

De radio in al zijn eenvoud met zo weinig onderdelen, ontvangt met een lange antennedraad een paar sterke MG zenders en ook mijn AM minizendertje op huiskamersterkte. Alleen stoor ik mij aan een best wel aanwezige bromtoon. Dat brommetje komt niet uit de omgeving door spaarlampen of zo maar wordt echt door de radio zelf veroorzaakt.
Ik heb al onderdelen en bedrading anders gelegd maar dat maakt geen enkel verschil.

Ik verwacht natuurlijk geen kant en klare oplossing, maar misschien heeft iemand dit eenvoudige radiootje ooit eens zelf gebouwd en herkent het toch wel aanwezige vervelende brommetje.

--
Met vriendelijke radiogroet, Hans

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum