Philips BX320A, inschakelen en geluid geeft kuren (Techniek Radio/TV)

door Leo Snoeren ⌂ @, Dongen, 23.01.2021, 10:06 (1210 dagen geleden) @ HidJac

Dag Jacob,

Ik heb de BX320A eerst uitgekast. Met het schema ernaast vallen mij een paar dingen op:
1. Waar een EAF42 buis hoort zit een EAF41 buis. Kan dit ook gewoon werken? Heb geen EAF42 liggen.

Dat kan en is meestal geen probleem. De buizen verschillen niet veel van elkaar.

2. Onderstaand onderdeel moest blijkbaar doorgaan voor een 10nf condensator (de koppelcondensator, maar als dit een condensator is eet ik mijn hoed op. Werken deed ie in elk geval sowieso niet. Dus heb deze vervangen voor een nieuwe:

Het is, zoals al eerder opgemerkt, een keramische condensator. Ze gaan zelden stuk, maar het kan wel. Als koppelcondensator kan vervanging geen kwaad, soms veroorzaken deze condensatoren op die plek kraakstoringen.


3. En dit punt is voor mij het belangrijkst. Tijdens een beschermde test viel mij het volgende op, de aan/uit (en volume) knop werkt niet zoals het moet. Om de radio in te schakelen moet de knop op 'de wip' staan. Dat stukje in het draaien waar je normaliter na een klik de radio aan krijgt. Als ie dan ongeveer tien seconden op de wip heeft gestaan dan kan ik de knop verder draaien zonder dat de radio gelijk uitvalt. Er komt verder minimaal geluid uit de speaker. Echter als ik wat begin te drukken of te wiebelen op de volume knop krijg ik vol volume! Ideeën?

Jazeker: toestel uitkasten en schakelaar schoonmaken. Het is een eenvoudige schakelaar, als je het ding ziet dan snap je ook hoe het werkt. Het gebeurd ooit dat het pertinax plaatje met de beide contactpunten gebroken is. Repareren is bijna niet mogelijk, vervangen is beter (en betrouwbaarder). Het zijn geen zeldzame schakelaars. Op dezelfde as zit een soortgelijke schakelaar waarvan de contactponten anders zijn geplaatst: dit is de omschakelaar voor grammofoon of radio.

Succes!

--
Met vriendelijke groet,

Leo Snoeren

https://www.rrd.link/ (onder constructie)

leosnoeren(apenslingertje)freedom.nl


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum