Verbeteren ontvangst buizen toestelletje (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 20.01.2021, 13:22 (1191 dagen geleden) @ r van herwaarden
Bewerkt door soundman2, 20.01.2021, 13:52

Een radio moet gevoelig zijn om zenders te ontvangen. De radio is gemaakt om één zender tegelijk te ontvangen. Dat lukt, omdat zenders zich aan bepaalde regels houden, wat betreft de uitzendfrequentie. De huidige dimmers, stekkeradapters, computers, etc. zenden ook (ongewenste) signalen uit. Evenwel zijn die signalen zeer breedbandig en zijn bijv. over de hele middengolf hoorbaar. De fabrikanten proberen die ongewenste uitstraling wel te onderdrukken, tot een bepaald niveau, maar helemaal weg lukt niet en de radio ontvangst wordt gestoord.
De radio zit ook nog verbonden aan het lichtnet. Dat lichtnet is tegenwoordig zwaar vervuild ook al door voornoemde apparaten. Die storing zou je kunnen elimineren met een goed netfilter, maar de storing uit de lucht gaat daar niet mee weg.
Wat zou je kunnen doen?
1 Een goed netfilter
2 De ingebouwde (ferriet)antenne van de radio afsluiten. De radio op een goede hoge buitenantenne aansluiten met een coaxkabel of op een cai installatie.
3 Een schone aardleiding, dus niet een CV radiator of de aardclip van een stopcontact.
Houdt er rekening mee, dat ondanks dat de radio een nettransformator heeft, deze niet netgescheiden hoeft te zijn en het chassis onder netspanning kan staan. Er kan een zgn.spaar- of autotransformator in zitten.
In dat geval meten de pootjes van de netsteker door op het chassis.

Overigens zullen goedkope dimmers vermoedelijk meer storen als eentje van een goed merk, waarin meer aandacht is besteed aan het ingebouwde netfilter.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum