Philips BX462A (Techniek Radio/TV)

door Peter1952 @, 03.01.2021, 07:42 (1230 dagen geleden) @ Matti huysegems

De antennekringen kunnen alleen met de trimmer aan de hoge kant afgeregeld worden. De afstemming aan de lage kant ligt vast. Echter de oscillator en antennekringen moeten wel gelijklopen en de oscillatorkring kan wel aan de lage kant afgeregeld worden.
Om het juiste afregelpunt te bepalen moeten de trimpunten van de antennekringen bepaald worden.

Dat doet men door tijdelijk de oscillator buiten werking te stellen. De ingang van de hulpontvanger wordt verbonden met de anode van de mengbuis via een condensator. De meetzender stelt men in op de trimfrequentie van de lage kant. De hulpontvanger wordt afgestemd op dezelfde frequentie als de meetzender. Nu stem je de ontvanger zelf af op het sterkste signaal van de meetzender.
Zodoende is nu het sterkste punt op de antennekringen gevonden,
De oscillator wordt weer in werking gesteld en de hulpontvanger afgekoppeld. Daarna wordt de oscillatorkring aan de lage kant afgeregeld op het meetzendersignaal.

Het klinkt allemaal wat ingewikkeld, maar als je je verdiept in de ontvanger dan wordt het duidelijk.

Het werd ook wel op een andere manier gedaan: Je zet de meetzender op de trimfrequentie van de lage kant. De ontvanger stem je af op de meetzender. Met de padder (C21) kan je het signaal verschuiven, men verschuift nu het meetzender signaal net zo lang tot het signaal zo sterk mogelijk is.

In plaats van een hulpontvanger kan je natuurlijk ook een oscilloscoop gebruiken.

Toen de spoelen met een kern instelbaar werden, kon de antennekring ook aan de lage kant afgeregeld worden en was de merhode met hulpontvanger niet meer nodig,

Ik vraag me alleen af: Als de oscillator er zo’n eind naast zit, moet de gevoeligheid flink minder geworden zijn.
IIs dat ook het geval?

Groeten,
Peter


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum