Echolette BS40 (Techniek Overig)

door soundman2 @, Wouw, 18.12.2020, 23:30 (1197 dagen geleden) @ Willem.H.N

Wat heet verstandig. De datasheets gaan uit van geringe distorsie en schrijven dus een ruststroom voor die ligt op een bepaalde spanning van het stuurrooster. de potentiometer die dat regelt, zit aangesloten op een negatieve gelijkspanning die in het regelbereik ligt. Meestal kan de negatief geregeld worden tussen bijna afknijpen en een ongevaarlijk hoge ruststroom (voor even dan).
In een ideaal ontwerp met 100% goede buizen, zal de potmeter wel in het midden staan, maar niets is ideaal en buizen zijn onderhevig aan slijtage. Als ze helemaal versleten zijn, haal je vaak niet eens een fatsoenlijke ruststroom meer.
Dat de potentiometer bijna op max staat, zegt niet veel, is dat maximaal negatieve spanning of juist niet. In dat laatste geval, zouden de buizen versleten kunnen zijn.
Is op afstand moeilijk te zeggen.
De grootte van de ruststroom gaf ik al aan dat dat te maken heeft met de cross-over vervorming.
Er zijn zelfs audioversterkers waar de buizen geheel afgeknepen staan, Ze dissiperen dan niets . Bij als er signaal is kunnen ze dan gemiddeld meer energie leveren, Voor communicatiedoeleinden is een behoorlijke vervorming 10% of meer)beslist geen probleem.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum