Grundig 7061, speelt maar ik wil meer. (Techniek Radio/TV)

door Ed van der Weele † @, Zeist, 04.01.2009, 17:40 (5614 dagen geleden) @ Vaal
Bewerkt door Ed van der Weele †, 04.01.2009, 17:46

De drie condensatoren die ik doorgenipt had waren niet de originele, die zijn blauw i.p.v. bruin en onregelmatiger van vorm.

Hm, bruin? Zien ze eruit als glanzende chocolade bonbons en staat er Wima op?
Zoja, dan een advies: rooien die dingen! Slechtere condensatoren moeten nog steeds worden uitgevonden.

Dat en de afwijkende waarden maakten ze voor mij verdacht. Ze zitten er weer tussen (ook die op de EL84, ik heb even geen andere). Die laatste verklaard wel waarom ik voor een goed geluid de bas bijna helemaal moet wegdraaien.

De hogere waarde van de condensator aan de anode van de EL84 zorgt alleen voor wat minder hoge tonen. Met de lage tonen heeft het niet maken.
De oorzaak van de slechte weergave kan wel komen door Wima c's als die aanwezig zijn.

Ik heb ze overigens doorgemeten en ze lijken ok (voor zover je dat met een multimeter kan testen).

Dat kan, maar heel gebrekkig. Of een condensator een lekweerstand vertoond kan je alleen meten bij de werkspanning. Als er bijv. 200 Volt over de condensator staat moet je hem ook met 200 Volt testen. Van de 3 of 9 Volt van je multimeter is zo'n ding niet onder de indruk.
Capaciteitsmetingen (hoeveel µF?) met multimeters werkt ook niet best. Een heel hoge lekweerstand van zo'n condensator brengt de capaciteitsmeting al van slag.

Goed, die dikkere lijn en het losse streepje op pin 9 van EF89/2 is dus chassis/aarde, goed om te weten.

Als je "aarde" vervangt door "massa" is het helemaal correct :-)
Aarde is de verbinding naar die zwarte kluit onder onze voeten.

De condensator waar Ed een groen rondje omheen heeft gezet is vervangen. Ik had het schema elders geprint en op de terugreis alvast een vervanger gekocht omdat ik hier al gelezen had over de koppelcondensator (toch nog iets goed herkend uit het schema).

Goed gewerkt :OK:

Is de condensator van 8 nF in het rijtje vlak boven de gelijkrichter (in het schema) de ratelcondensator? Ook preventief vervangen?

Nee, deze radio heeft geen ratelcondensator. Het c'tje van 8nF is een hoogfrequentontkoppeling in de FM-tuner. Lekker laten zitten.


Wat verder opviel is dat de elco tussen pin 3 van de EL84 en het chassis een 100 uF exemplaar is, blijkbaar ook al eens vervangen. De andere twee elco's (in aluminium bus) zijn nog wel origineel.

De kathode-elco van de eindbuis is net zo'n zorgenkindje als de koppelcondensator. Bij twijfel: vervangen.
Die zou mogelijk een oorzaak van de slechte geluidsweergave kunnen zijn.

Nu heb ik genoeg elco's op moederborden vervangen om ze verdacht te vinden. Nu weet ik wel waarom plofelco's in een bepaalde periode op moederborden verschenen en dat deze oudjes daar geen last van zouden moeten hebben. Toch maar vervangen i.v.m. uitdroging?

Ploffen van oude elco's komt in buizenradio's niet vaak voor. Wel uitdroging.
De verschijnselen bij die grote aluminium bussen - de afvlak elco's van de hoogspanningsvoeding - zijn bij defecten altijd brom. Hoor je geen brom bij dichtgedraaide volumeregelaar, dan zijn de afvlak elco's in orde.
Een defecte ontkoppelelco van de kathode van eindbuis zorgt meestal voor een te lage DC kathodespanning. Hier zou de kathodespanning (Ia + Ig2)*170ohm=(35mA + 4mA)* 170ohm=6.63 Volt moeten zijn.


De EM85 is vervangen door een EM80 en de bedrading is inderdaad daaraan aangepast. Mooi om te horen dat een dansend oog niet direct een lekke condensator betekent.

De gloeispanning van de EL84 is overigens 5,9 V (spelend) en 6,0 V (zonder buis).

Op het schema zie ik geen spanningscarrousel die op 245 Volt kan, anders zou de conclusie zijn dat de radio op 245 Volt staat.
Niets aan doen dus.

Maar goed, alles zit weer terug in de kast. De komende twaalf weken zit ik doordeweeks in Noord-Limburg voor mijn werk, dat geeft me geen tijd om buiten het weekend iets met deze radio te doen. Het geeft me echter wel tijd om het schema eens goed uit te pluizen, nu nog mijn kleurpotloden nog vinden.

Of de lijntjes inkleuren met een fotobewerkingsprogramma.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum