Wat ontvang jij allemaal op de middengolf? (Algemeen)

door gerard ⌂ @, Zeist, 01.12.2020, 17:28 (1260 dagen geleden) @ Laurens

Voor mijn gevoel is ie selectiever dan veel andere toestellen die ik heb gehad zoals een bx310a of een willekeurige plano.


De BX360A is een beetje uitzonderlijk qua middenfrequent: de MF is namelijk maar 128kHz dus veel lager dan de meeste toestellen die een MF van 452kHz of daaromtrent hebben.

Met een lagere middenfrequent is het gemakkelijker om een goede NABIJ-selectiviteit te krijgen, dus onderdrukking van zenders op de naastgelegen frequentie. Dit omdat bij gelijke Q, de breedte van een 128kHz spoel natuurlijk minder is dan die van een 452kHz spoel.
Maar de makkelijke nabij-selectiviteit gaat ten koste van de VERAF-selectiviteit, de onderdrukking van spiegelfrequenties. Dit omdat bij deze lage MF, de spiegelfrequentie maar 256kHz hoger ligt dan de ontvangfrequentie. Niet alleen is die spiegelafstand vrij laag, maar zelfs ligt de spiegel binnen de ontvangband zelf! Iets wat men bv bij FM met slim gekozen MF van 10,7MHz heeft weten te voorkomen.
Om de spiegelonderdrukking te verbeteren heeft Philips een bandfilter in de antennekring gemaakt, zodat er een drievoudige afstem-C is te zien. Je kunt eens kijken of er boven in de band een sterk station zit, en dan luisteren of je die ook (zwak) ontvangt op een plek 256kHz lager op de schaal.

Als je met de plank luistert naar 747, zou de spiegel liggen bij 1003, vrij netjes precies tussen twee gebruikte frequenties in, maar zou toch storing door 1008 op de loer liggen.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum