Ik heb me in de maling laten nemen (Techniek Radio/TV)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 09.10.2020, 19:18 (1302 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

Dat is het mooie van keramiek. Je kunt net zolang met de eigenschappen spelen tot je voor bijna elke toepassing wel iets passends hebt, en het kan verbazend klein.

Natuurlijk zijn er ook nadelen. Vooral de hoge capaciteitswaardes hebben naast een forse temperatuurcoefficient ook een gigantische spanningscoefficient.

En er is ook vaak enige slijtage door materiaalmoeheid die door het piezoelectrisch effect veroorzaakt wordt. Dit is een van de redenen om ze iets ruimer over te dimensioneren, zoals ik in een ander bericht aanhaal. In TV's waar ze 31250 (of 15625) keer per seconde een forse puls krijgen, kan een net iets te krap gedimensioneerd exemplaar al na een paar jaar stuk zijn en is het bij reparaties vrij gebruikelijk om een trapje hoger te gaan met de werkspanning.

In een toepassing zoals deze, zal het wel loslopen en zal de iets te lage werkspanning van 1kV pas een probleem zijn als er een foutconditie optreedt waardoor hij ook langdurig maximaal belast wordt. Vandaar dat ik in mijn andere bericht aangeef dat ik zelf voor 2kV zou kiezen in zo'n geval.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum