Problemen met eindversterker Blaupunkt Roma 1959 (Techniek Radio/TV)

door Arno72 @, 21.09.2020, 19:22 (1284 dagen geleden)

Goedenavond

Ik hoop dat ik hier op het forum een beetje hulp kan krijgen voor het repareren van mijn Blaupunkt Roma radio.
De betreffende radio wordt bijna dagelijks gebruikt en heeft een prachtig vol geluid. Tot een tijdje terug. Opeens begon hij zachter te spelen, met een vervormd geluid. Meestal was dit van korte duur en na wat klikken op de knoppen was het euvel weer over. Vandaag kreeg hij er meer last van. Na een 5 minuten prachtig spelen was het geluid ineens een stuk zachter en vervormd. Na uitschakelen en weer aanzetten was het niet meer beter. Tijd om de achterkant eens open te halen.
Ik heb de buizen EL84, EABC80 en EF89 eens omgeruild door een paar goede buizen uit een andere radio. Geen verschil. Ik moet zeggen dat het probleem in de eindversterker zit omdat hij ruist en kraakt op alle golflengten, en op de pickup stand. Zenderskomen nog prima door, maar zachter, en vervormd.
Ik meette eens de anode spanning op de eindbuis EL84. Deze is 20 volt, en af en toe, als het geluid heel kort weer goed wordt, 5 volt. Maar dat duurt maar een seconde, dan klapt het geluid weer op slecht, en is de spanning weer 20 volt. Op het schema staat 7,5 volt. Ik heb de anodeweerstand gemeten en deze is 160 ohm. De elco van 25 microFarrat heb ik vervangen, maar zonder resultaat.
Ook valt mij op dat de EL84 wel heel snel heel heet wordt! Hij stinkt ook een beetje. Er moet een grote stroom doorheen lopen.

Wie weet waar ik nog verder kan zoeken? Ik zou de radio weer graag gebruiken. Hij deed het altijd prima.

Alvast bedankt voor alle hulp.

Groeten, Arno.[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum