Gezocht tussenwiel platenspeler AG9148 (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 27.07.2020, 09:48 (370 dagen geleden) @ René1968
Bewerkt door soundman2, 27.07.2020, 10:41

De omtreksnelheid van een tussenwiel, dat op het zelfde vlak wordt aangedreven is voor alle diameters gelijk, dus daar ligt het niet aan. Klachten die typisch voor een tussenwiel in een pu zijn, deukjes in de rand, of niet meer precies rond, waardoor het toerental wordt beïnvloed (jank). Een verhard tussenwiel verliest de grip op het plateau en de motorpoelie, waardoor het toerental daalt.
Ik denk dat alle vier de trapjes op de poelie nog aanwezig zijn. Als de pu te snel draait, is het hoogstwaarschijnlijk, dat het tussenwiel niet midden op een vlakje van de motorpoelie raakt, maar juist de rand van een hogere versnelling. De hoogte van het tussenwiel moet dan opnieuw worden ingesteld.
De speler zelf is de AG2048.
Ts geeft niet aan hoeveel toeren de pick-up wel maakt en waarmee hij dat controleert. Als je dat doet met een stroboscoopschijf, dan moet dat met een neonlampje of een ledje wat op het lichtnet brandt, dan wel een ouderwetse tl-buis of gloeilamp. Met de huidige verlichting weet je nooit wat de voeding aan de lamp levert. Led verlichting brandt tegenwoordig nog maar zelden op 50Hz wisselspanning. Let er ook op dat er stroboscoopschijven zijn voor 60Hz.
Gewoon een minuut lang het aantal omwentelingen tellen kan ook.
Als er ooit aan geknutseld is, zou het ook nog kunnen dat een vorige reparateur er een verkeerde poelie heeft op gezet:-(

Als het plateau nog rust op een stalen kogel in de plateau as, dan moet je er op letten dat in de vaste as geen putje ontstaan is, waardoor het toerental wegens grotere wrijving afneemt. Later is dat probleem verholpen door een nylon kogel toe te passen.
Te laag toerental kan verder voorkomen doordat het dragerplaatje voor het kogeltje onder de motoras een deukje vertoont. Meestal is het omkeren van het dragerplaatje voldoende om dat te herstellen.

Hierbij bied ik geheel gratis een origineel meetinstrument aan. Voor een schaar moet je zelf zorgen.

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum