Rimpel stroom elco (Techniek Radio/TV)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 08.07.2020, 12:33 (1388 dagen geleden) @ Piet van der Pol

Daar staat niet wat ik wilde weten, helaas, maar dat is ook meer appnote- of whitepaper-materiaal. Dat zou me nu teveel tijd gaan kosten dus geef ik eerlijk toe dat ik uit de losse pols inschat dat er een goede kans is dat het niet de beste keus is.

Let wel, ik ga ook nog eens uit van een bipolaire elco zodat je 4 van deze condensatoren nodig hebt waarvan er steeds 2 omgepoold staan. Als hij niet bipolair is, wordt de situatie iets simpeler maar zul je alsnog eerst moeten weten of de betreffende condensatoren geschikt zijn als vermogens-koppelcondensator, dus om continu stroompieken te voeren.

En dan in het algemeen geldt nog dat het als "tricky" wordt beschouwd om 2 condensatoren van 75V te gebruiken als je een 150V exemplaar wilt vervangen. Wat meer marge is daar vaak wel aan te raden, en ook daar geldt dat vastestoftantaalcondensatoren geen enkele mate van zelfherstellendheid hebben als je er piekspanningen of stromen op loslaat, vandaar mijn 'boem is ho' toon, geheel in lijn met de mentaliteit die zulke condensatoren er zelf op nahouden.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum