1 buis radio - troubles (Techniek Radio/TV)

door Laurens @, Zaandam, 08.07.2020, 11:57 (1360 dagen geleden) @ Sucho10
Bewerkt door Laurens, 08.07.2020, 12:27

Er is geen 230v aansluiting. Er is geen gelijkrichter, geen trafo e.d.
Het toestel is bedoeld om te voeden uit een externe voeding, of uit een bestaande radio.

Het is ofwel zelfbouw, ofwel kleinschalige belgische atelier-bouw.

Ik kan niet direct zien wat dit voor een toestel is. Het zou een voorzet-ontvanger kunnen zijn om van een rechtuitontvanger, een superhet te maken. In dat geval komt de schakeling bijna geheel overeen met de datasheet-schakeling die je hebt geplaatst.

Merk daarbij op dat de afstemcondensator maar één sectie heeft. Dit geeft aan dat het een 'enkelbereiks-super' is, met een bandfilter aan de ingang in plaats van met de standaard meelopende afstemming. Kan acceptabel zijn, gezien de selectiviteit weer verhoogd wordt door de ontvanger die er achter komt.
Spiegelfrequenties worden vermeden doordat de middenfrequentie tamelijk hoog is - bijvoorbeeld 1500khz. Iedere spiegelfrequentie ligt dan buiten de middengolfband.

Het kan ook een éénkringertje zijn. Maar gezien de typische MF-bus op het chassis, denk ik eerder een voorzet-ontvanger. Ook is het onlogisch om een dure AK1 te gebruiken, terwijl er andere goedkopere en betere buizen beschikbaar waren.

Mijn tip: bouw een kleine externe voeding van ca. 150 volt en 4 of 6,3v (de AK1 is 4v, maar wellicht staat het lampje in serie - effe controleren), en laat het toestelletje daar op werken.

Bewaar ook alle originele onderdelen - die BB condensatoren zijn interessant voor het in fabrieksstaat brengen van belgische toestellen.
Puur voor een test of als je toch niet van plan bent het toestel regelmatig te gebruiken, kan je ze wel even laten zitten.

Om alles zeker te weten, zul je het schema echt even moeten uittekenen.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum