Colossus 1e volwaardige buizen computer-reinactment (Techniek Overig)

door MarcelvdG @, 14.06.2020, 19:56 (1419 dagen geleden) @ soundman2
Bewerkt door MarcelvdG, 14.06.2020, 20:29

Waren delers in die tijd ook al flipflops of waren dat neon telbuisjes, (dekatrons)?
http://www.electricstuff.co.uk/count.html

De schuifregisters bestonden uit D-latches met een pulsvormertje in de kloklijn, zodat ze na een klokflank even heel kort transparant waren, en een RC-netwerkje in de datalijn met meer vertraging dan de pulsbreedte van de pulsvormer voor de klok.

Er zaten ook tellers tot vijf in. Die bestonden uit een ring van vijf penthodes waarvan er steeds vier aan stonden en een uit. Bij elke stijgende klokflank kregen alle vijf penthodes een smal positief pulsje op hun stuurrooster. De penthode die uit stond ging daardoor opeens aan, en zijn dalende anodespanning werd dan weer capacitief gekoppeld naar het keerrooster van de volgende penthode. Op een of andere manier konden ze het zo dimensioneren dat de penthode met het negatieve pulsje op zijn keerrooster na afloop van de klokpuls uit was en de rest aan. De schakeling was wat kritischer dan ze wilden, maar viel met nauwkeurige weerstanden toch wel betrouwbaar te krijgen.

Ik heb dit overigens uit het artikel "The making of Colossus" van Allen W. M. Coombs, Annals of the History of Computing, volume 5, nr. 3, juli 1983, bladzijden 253...259


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum