Historische geluiden: Spoetnik (Algemeen)

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 13.06.2020, 18:05 (1419 dagen geleden) @ gerard

....en drie weken lang waren er radiosignalen uit de ruimte te ontvangen, wat natuurlijk door diverse mensen geprobeerd is. Alleen ik heb een beetje mijn twijfels erbij of dit bij veel mensen ook gelukt is.....Allereerst de frequentie van 20005 kHz (15meter),

Voor een beetje radiohobbyist moet het ontvangen van het 15 meter signaal niet echt een groot probleem zijn geweest, vooropgesteld dat ie geografisch goed zat t.o.v. de baan van de satelliet. Op 15 meter (20MHz) ontvangen was ook toen geen 'rocketscience', dat kon bijvoorbeeld met veel van de surplus ontvangers uit WO2 die toen al wel beschikbaar waren, los van zelfbouw mogelijkheden. De hoogte van Spoetnik varieerde van zo'n 950 km in het begin tot later 600 km (in december '57) en dat zijn geen grote afstanden, ook zijn er geen obstakels in het traject naar aarde.
De beide zenders hebben echter slechts 3 week gewerkt en dat was een week langer dan verwacht.

Ongetwijfeld zullen er ook radiobezitters met geluk en wijsheid zijn geweest die de signalen thuis op een huiskamertoestel hebben gehoord.

Dat lijkt me wat onwaarschijnlijker. De Spoetnik zender zond ongedempte (CW) golven uit, had dus geen modulator en een huiskamertoestel heeft geen BFO om daar een piepje van te maken.

Wie heeft er herinneringen aan het uitluisteren van de Spoetnik en/of aan het succes daarmee?

Ik woonde in die tijd als kind in Canada en herinner me als bijna 4 jarige dat er op TV erg veel aandacht werd besteed aan het toen indrukwekkende Spoetnik-fenomeen.

Vr. groet, Ron


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum