radio Ecuyer ( Ruiter ) (Algemeen)

door gnys @, 28.05.2020, 21:56 (1422 dagen geleden) @ Maarten Bakker
Bewerkt door gnys, 28.05.2020, 22:02

Allen

Ecuyer betekent schildknaap.

Veel Belgische radiobedrijven waren kleine bedrijven die toestellen maakten in kleine aantallen.

Hun sterkte t.o.v. de grote merken en buitenlandse concurrentie was dat ze meer creativiteit in vormgeving en techniek aan de dag legden en een directe communicatie onderhielden met hun klanten. De fabricatie was vooral handwerk en er werd weinig geautomatiseerd in de productie.

Wanneer spreekt men van zelfbouw? Was de eerst IBM personal en Apple computer ook zelfbouw. Hiervoor werden enkel standaard hardware componenten gebruikt en kleine aantallen.

Ook konden deze radiobedrijven de kosten laag houden door de lage overhead kosten. Zij leverden ook vooral toestellen aan de lokale klanten en maakten enkel reclame in de lokale bladen met een beperkt budget.
Daar Philips zowel radiotoestellen en onderdelen leverde konden zij hun concurrentie benadelen door intern de onderdelen goedkoop beschikbaar te stellen en een hoge prijs aan te rekenen aan hun concurrenten. Daarom stapten veel radiobedrijven midden jaren dertig over naar Amerikaanse radiobuizen.

Daarnaast waren er ook grotere Belgische producenten zoals SBR, FNR , Novak, Scarabée, ... .

Bij een bezoek aan Scarabée in 1938 door Virgil M. Graham, president van de Technische commissie van de associatie van Amerikaanse constructeurs, sprak hij zijn bewondering en verbazing uit, dat de Belgische fabrieken zo geavanceerd waren.

Vriendelijke groeten,

Guido Nys, auteur van Belgische radioconstructeurs in het interbellum.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum