Radio Caroline op 648 AM (Algemeen)

door gerard ⌂ @, Zeist, 26.05.2020, 20:50 (1402 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

Toch wel vreemd dat er vroeger de aanduiding van de golflengte op de schaal stond en tegenwoordig de frequentie in kHz of mHz.

Het weergeven van frequentie ipv golflengte is als afspraak onderdeel van het SI-stelsel van eenheden oftewel het metrische systeem. Terwijl De VS als een van de weinige (drie?) landen ter wereld nog niet op metrische eenheden is overgegaan, waren ze wel heel vlot met het weergeven van frequenties. In Europa werden eerst meters gebruikt, bij FM en TV vrijwel vanaf het begin frequenties, en vanaf de jaren zeventig werden vrijwel overal frequenties opgezet ipv meters. Dus al weer zo’n veertig, vijftig jaar.

Ik ben het ermee eens dat golflengtes handig zijn voor antennebouwers. Bij LG en MG is dat voor de luisteraars van beperkt nut, want je gaat toch niet een antenne van 300 meter in je tuin leggen die je vervolgens maar voor 1 station kunt gebruiken. Groot voordeel van frequentie is, dat in die maat, de afstand tussen stations gelijk is, namelijk 9 kHz in Europa. Dus luister je naar Caroline op 648, maar wil je naar de BBC op 693, dat is dan 45 meer dus je moet precies 5 stations opschuiven.

Philips maakte er een heel werk van om radio’s te voorzien van een zg. Golflengte-lineaire schaal. Op die schaal liggen de aanduidingen 200m en 250m even ver van elkaar als 500m en 550m, want golflengtelineair! Met een speciale vorm van condensatorplaten werd dit bereikt. Het lijkt makkelijk afstemmen op gewenste golflengte, maar het effect is wel dat stations aan de ene kant van de MG schaal zes keer zo dicht bij elkaar liggen als aan de andere kant.

Ook als je een digitale frequentieteller op je radio maakt, iets wat ik iedereen van harte kan aanbevelen, is frequentieweergave handig. De oscillatorfrequentie is altijd 452 hoger dan de ontvangfrequentie, dus je kan van de osc gewoon 452 aftrekken om de afstemfreq te zien. Veel frequentietellers kunnen dit eenvoudige kunstje zelf. Maar als je midden-golflengte 664 meter is en je oscillator levert een golf van 156,3meter, welk station hoor je dan? Je mag wel een Excel werkblad in je radio inbouwen!


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum