Schema en onderdelenlijst Jensen versterker A21 (Techniek Overig)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 18.04.2020, 02:55 (1473 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Volgende update. Alles nagelopen, zaten verder geen duidelijke andere fouten in van de vorige reparateur (behalve nog twee condensatoren van 50n parallel als C6, wat raar is maar misschien zal er oorspronkelijk dan toch 100n in - ik heb het zo gelaten). Geen scope of tracer bij de hand om de brom makkelijk te zien of te horen, dus eerst gemeten of alles massa maakte, inclusief de gloeispanning. Dat was in orde. Toen diverse gelijkspanningsmetingen en andere tests gedaan.

De voedingsspanningen en diverse andere gelijkspanningen van rechts naar links:

440V (zwalkt in een bestek van een paar seconden heen en weer tussen 430 en 450V, andere spanningen rotsvast)
356V
339V
284V
41V (anode V1 rechts)
75V (anode V1 links)
1,5V (kathode V1 rechts)
2,8V (kathode V1 links)

Aan massa leggen van het rooster van V2 links resulteert in een muisstille versterker. Ik ben dus gaan zoeken in het circuit rond V1. Rooster van V1 rechts aan massa laat de 50Hz verdwijnen maar de 100Hz blijft, dat wisten we al want potmeter dicht leverde hetzelfde op. Bovenkant van de potmeter aan massa maakte geen verschil als hij ook maar iets opengedraaid stond dus die bedrading heb ik nog even helemaal nagelopen. De potmeter was spiegelbeeldig aangesloten dus het regelbereik was verkeerdom. Goed aansluiten gaf al iets meer regelbereik voordat de brom overstuurde. Verder niets gevonden rond V1.

Op V2 had ik nog geen spanningsmetingen gedaan omdat daar kennelijk niets mee aan de hand was. Dus toch nog maar gedaan. Leek allemaal vrij netjes. De fasedraaier was symmetrisch met ongeveer 30V over R25 en R28.

Toen schoot ik uit met de meetpen, geen idee precies tegen welke pen van de buis, ik hoorde een tik en de brom was opeens redelijk weg. Redelijk, dus niet muisstil. Tikken en peuteren maakte geen verschil meer.

Toen heb ik voor de zekerheid de bedrading van de buisvoet nog eens nagesoldeerd, maar of dat het was?

Nu is de vraag... Ga ik nog proberen de rest van de brom eruit te krijgen (kan best toch een aardlusje zijn en ik kan toch nog eens proberen de scope op te stellen), of ga ik hem eerst maar eens in de jukebox proberen.

Volgende week verder.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum