Hoe een origineel 204U luidsprekerdoekje te voorschijn komt (Techniek Radio/TV)

door Hans Op den Camp @, Leusden, 20.02.2020, 17:59 (1526 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

Inmiddels is de radio na de nodige uurtjes van restauratiewerk weer klaar en kan hij terug op de plank tussen de andere 40-er jaren u-toestelletjes. .
Het oude luidsprekerdoekje dat onder het nieuwere doek verstopt zat is weer ontdaan van de vieze nicotine aanslag en wat er nog aan verkleuring overblijft zal wel met het zonlicht te maken hebben. Maar dat mag ook wel want het radiootje is tenslotte al bijna 80 jaar oud.

Ik heb het chassis zo veel mogelijk in originele staat gelaten en slechts de koppelcondensator en de elco's C1 en C2 uit voorzorg vervangen evenals de C110 en zoals gebruikelijk een berg stof weggeblazen..... goh, werd er vroeger dan nooit stof gezogen in huis :-)

[image]

[image]

De teercondensatoren blijven vanwege de originaliteit gewoon op hun oude vertrouwde plekje, behalve de koppelcondensator C106 en de C110 en dat is voor mijn gebruik van de radio voldoende. De radio speelt nu weer prima en altijd als ik er bij ben dus kan ik altijd op tijd ingrijpen als het onverhoopt eens mis gaat ;-) .

En tot slot een tip voor het terug monteren van de 3 knoppen van dergelijk U-toestellen na een reparatie. Het demonteren lukt altijd wel maar het weer terug plaatsen van de schroefjes van de knoppen is wel eens een drama. Je kunt er slecht bij en het heeft mij wel eens een uur lang stress bezorgd voor dat het lukte.

Maar op deze manier is het een fluitje van een cent:

Leg de radio op zijn kop en zorg dat de schroefgaten van de 3 asjes van de knoppen zichtbaar zijn door de openingen in de bakelieten kast.

Vervolgens schuif je de knoppen op de asjes en steek je een sateh stokje door de schacht van de knop en door het asje om te zorgen dat de boringen in lijn liggen. En dan fixeer je de knop met een stukje tape om te voorkomen dat de knop verschuift of verdraait.

*[image]

Daarna kan je het schroefje er in draaien met een vooraf gemagnetiseerde schroevendraaier. En een lamp vanaf de achterzijde van de radio maakt het klusje helemaal tot een succes.

[image]

En tot slot het eindresultaat van drie dagen bezig zijn met de hobby: Alles werkt weer inclusief het nieuwe neon indicatielampje.

[image]

--
Met vriendelijke radiogroet, Hans

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum