Leuk ding: Tecla (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 16.02.2020, 19:32 (1503 dagen geleden)

Een paar maanden geleden heb ik (via dit forum) een Tecla gekocht, een productje van een soort wat je niet zoveel ziet. Het is namelijk een buizen zakradiootje, uitgerust met drie hoorapparaatbuisjes en een oortelefoontje. Er zit een anodebatterij in van 22V en een AA voor de gloeidraden, alles in een doosje zo klein als een pak speelkaarten.

[image]

Je gebruikt de Tecla in een groen etuitje, maar het geheel werd in 1955 verkocht in een kartonnen opbergdoos, met oortelefoon, zegelkaartje en gebruiksaanwijzing en dat zat er allemaal bij. De gebruiksaanwijzing belooft "it will give you life long pleasure". Nou kan het apparaat wel lang meegaan, maar de realiteit is natuurlijk dat je na vijf jaar denkt, had ik maar even gewacht met een radio kopen, dan had ik nu een transistorradio gehad met luidspreker. Ik betwijfel of veel mensen dit nog gebruikten langer dan tien jaar na aanschaf.

De binnenkant bood helaas een wat deplorabele aanblik met leeggelopen batterijen:

[image]

Je kunt de 22V batterijen nog wel krijgen, maar ik heb voor een euro een pakje CR2025 knoopcellen laten aanrukken en er daarvan 8 in serie gezet. Het geluid klonk behoorlijk slecht maar na het vervangen van twee condensators klonk het al wat harder. Helaas heb ik bij de verdere vervanging iets doms gedaan: de plaatbatterij in contact brengen met de gloeidraden, daar kunnen ze absoluut niet tegen! Helaas waren er twee gloeidraden overleden na deze actie. Gelukkig heeft een dorpsgenoot me voorzien van een DF64 en DL67. Het is een beetje een gepruts om dit erin te zetten, omdat deze buisjes (subminiatuur) niet ingeprikt, maar vastgesoldeerd worden. Maar het is gelukt en na het vervangen van de overige condensators herkreeg ik een werkend toestel. Spanningsmeting op de buizen gaf een normaal beeld.

Behalve van de detectorpit, want Tecla heeft besloten dat de volumeregeling werkt op de plaatspanning van de eerste buis. Speel je op laag volume dan staat er dus bijna geen spanning op B1.

De Tecla is te zien als een soort buizen-variant op de luciferdoosradio: een rechtuit met maar 1 afstemkring op de ferrietstaaf en oortelefoonontvangst. Volgens de lovende verhalen uit die tijd kun je er de landelijke stations mee ontvangen tot 75 a 100km ver. Helaas hebben we in Nederland geen landelijke MG stations meer en de landelijke stations die nog bestaan (in Engeland en Tsjechie en zo) zijn verder weg dan 100km.

Ik kan mijn Ottozender activeren en die kan ik dan op de Tecla door het hele huis glashelder ontvangen. De Tecla is dan ook verrassend selectief, je moet echt wel goed afstemmen op Otto ook al sta je ernaast! Veel eenkringers laten dan zo'n sterk signaal over de hele band horen.
Een keertje heb ik heel zacht een station uit Engeland gehoord.
Als ik naast mijn TelRaam antenne ga zitten ontvang ik wel meerdere stations uit heel Europa. Maar dan moet je natuurlijk wel de Tecla en het TelRaam synchroon proberen af te stemmen.

De gloeistroom van de drie oorspronkelijke buisjes is 20mA uit een penlight. De gebruiksaanwijzing spreekt van een levensduur van 15 uur, blijkbaar hadden ze toen batterijen van 300mAh capaciteit. Een moderne batterij kan dan denk ik wel 100 uur halen (weet niet precies hoeveel mAh erin zit). Al trek ik nu 23mA met de krachtige eindpit DL67 erin.
De totale plaatstroom is ongeveer 0,5mA en omdat de CR2025's vermelden 150mA, is de theoretische speelduur daarvan ongeveer 300 uur.
Zowel de gloei- als de plaatbatterij zullen waarschijnlijk dus niet door uitputting, maar door veroudering onbruikbaar worden.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum