Rf filter audio recorder (Techniek Radio/TV)

door MarcelvdG @, 02.02.2020, 18:05 (1542 dagen geleden) @ Ron Kremer

Je kan toch geen flankdetector maken door achter de gelijkrichter een filter te plaatsen?


Nou, dat heb ik nooit beweerd. Bij een AM ontvanger wordt eerst afgestemd door op de flank van de MF (of RF) kring af te stemmen, daarna wordt er gelijkgericht door de detectordiode.

In de onderhavige audioapparatuur gebeurt iets soortgelijks; 'diodes' genoeg daarin. Het hoeft niet per se de eerste 'diode' te zijn die het detectiewerk van de van FM naar AM omgezette component verzorgt.
Als dat zo zou zijn dan was het gestelde probleem snel opgelost.

Vr. groet, Ron

OK, dus op een of andere wijze wordt het hoogfrequentsignaal volgens jouw hypothese naar zodanig lage frequenties geconverteerd dat de overdracht van de audioversterker of een deel daarvan als flankdetectiefilter kan dienen, en daarna komt een diode (PN-junctie) die de detectie doet.

Wat mij een raadsel is, is waar volgens jouw hypothese die eerste stap zit. Er zijn inderdaad diodes zat die als mengtrap of als detector kunnen dienen, maar volgens mij zit er nergens een lokale oscillator waarmee de boel omlaag gemengd kan worden (bij opname trouwens wel, namelijk die van de hoogfrequent voormagnetisatie, al moet je dan met een erg hoge harmonische mengen).

Het kan ook geen cascade diode - laagfrequent filter - diode zijn, want met alleen een hoogfrequentsignaal met constante omhullende (en dus geen LO) op zijn ingang produceert die eerste diode dan alleen gelijkstroom en een rimpel die bestaat uit veelvouden van de frequentie van het hoogfrequentsignaal. Dan heb je dus alsnog een filter nodig dat bij hoge frequenties redelijk selectief is.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum