Wat is een ideale MG antenne? (Techniek Radio/TV)

door Herman Wolters @, Middelburg, 23.12.2008, 17:34 (5626 dagen geleden) @ Ed van der Weele †

Een kunstmatige aarde wordt vaak door radio amateurs gebruikt wanneer het niet mogelijk is om een deugdelijke aarde via een aardpen te maken.
Een kunstmatige aarde bestaat uit een serieschakeling van een spoel en een variable condensator met daaraan gekoppeld een draad welke dan afgestemd wordt op de frequentieband waarop wordt uitgezonden . Door de afstemming wordt in het systeem de impedantie (lees hoogfrequent weerstand )optimaal afgestemd t.o.v. de antenne .De hoogfrequent nadert de nul ohm dus ideale aarde. Hierdoor vindt maximale energie overdracht plaats aan de antenne en wordt dus ook de ontvangst via die antennen beter alhoewel dat nauwelijks merkbaar is.Dus voornamelijk verbetering in de energieoverdracht van de zender aan de zendantenne. Ik heb geprobeerd het zo eenvoudig mogelijk uit te leggen.
Er zal dus wel een ontvangst verbetering optreden. In elk geval een leuk experiment om in jouw geval te kijken of het helpt. Je zou als spoel goed de 402N kunnen gebruiken en verder een eenvoudige varco van 500 pF (misschien nog wel in de rommelkist?)
Prettige feestdagen van

Herman PA3ALX


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum