Rf filter audio recorder (Techniek Radio/TV)

door MarcelvdG @, 02.02.2020, 13:33 (1516 dagen geleden) @ Ron Kremer

Nou, dat kan wel met een flankdetector. Als je de audioapparatuur als hoog-af filter ziet dan wordt het FM signaal op de flank van dat filter gedetecteerd. De varierende frequentie van het FM-signaal resulteert dan in een (meestal niet-linear) evenredige AM-component. De audio-apparatuur zit daarnaast 'vol' met diodeovergangen die AM kunnen detecteren en zie: het probleem is geboren!
Het is uitzonderlijk maar niet onmogelijk; vergeet niet dat TS duidelijk met een hoge veldsterkte van Zoetermeer FM geconfronteerd wordt.

Vr. groet, Ron


Zo heel uitzonderlijk is het niet. Bij Haarlem 105 radio (destijds 105,1 MHz FM) hebben we eens een week of twee met een zendantenne op het gebouw waar de studio in zat uitgezonden omdat de normale, hoger opgestelde, zendinstallatie buiten bedrijf was. We kregen toen klachten van mensen aan de overkant van de straat die onbedoeld Haarlem 105 ontvingen via actieve computerluidsprekertjes. Ik had ze met alle plezier willen helpen met ontstoren, maar toen ze hoorden dat het maar voor een paar weken was, vonden ze het wel best.

Overigens denk ik dat resonerende kabels, reflecties en misschien het harmonischenfilter van de zender sterkere flankdetectie op kunnen leveren dan een laagdoorlaatfilter in de audioapparatuur. Voor een laagdoorlaat is het verschil tussen 105,025 MHz en 105,175 MHz wel erg klein.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum