Rf filter audio recorder (Techniek Radio/TV)

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 02.02.2020, 11:17 (1517 dagen geleden) @ brnrds

Technici van de radio controledienst hebben vastgesteld dat het via de kabels lijkt binnen te komen. Met een paar lompe ferrietkernen van 2 soorten en daaromheen een aantal windingen van audiokabel was het inderdaad een heel stuk minder.
Je onderdrukt dan wel de RF, maar of dat daar de oorzaak ligt?

De oorzaak is zonder twijfel RF dat met (te) grote veldsterkte voor je audioapparatuur bij jou thuis voor komt. Dat je het radioprogramma kunt horen komt door detectieverschijnselen in de gestoorde apparatuur.

Maar ik denk dat het ergens instraalt op de eindtrap van de recorder. Dat zijn niet meer dan 3 transistoren met een filter voor de wis frequentie.

Doorgaans zijn de luidsprekerkabels de langste van de hele audioset èn ze zijn niet afgeschermd. Detectie zou dus best in de eindtrappen kunnen plaatsvinden.

Aan RF onderdrukking wordt doorgaans geen aandacht besteed door fabrikanten.

In audioapparatuur wordt inderdaad minimaal aandacht besteed tegen 'laagfrequent inspreken' zoals dit verschijnsel ook wel genoemd wordt.

Nu ben ik op zoek naar een handzaam RF filtertje dat ik eventueel kan inbouwen in de recorders. b.v. aan in/uitgang, de RCA din chassisdelen.

Dat is een wat foute aanpak. Je moet eerst lokaliseren waar het detectieverschijnsel optreedt. In de betreffende versterker of versterkertrap kun je vervolgens maatregelen treffen om het verschijnsel de kop in te drukken. Over het algemeen kan dat met simpele ingrepen, bijvoorbeeld een klein condensatortje plaatsen over de basis en emitter van een detecterende transistor. Voor het lokaliseren van het punt waar het probleem wordt veroorzaakt heb je wel meetapparatuur nodig (m.n. oscilloscoop)

Ik ben zelf radiozendamateur en heb vaker met dit bijltje gehakt bij bijvoorbeeld buren die last hadden van mijn zendactiviteiten.

Vr. groet, Ron


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum