Voedingsprobleem Grundig UKW Concert Boy 57? (Gezocht)

door gerard ⌂ @, Zeist, 25.01.2020, 10:04 (1560 dagen geleden) @ Wim Stuiver

Of de anodebatterij al of niet oplaadbaar is weet ik niet.

Niet in de betekenis die we daar nu aan geven. Wat er gebeurt zouden we nu “tijdelijk oppeppen” noemen.

Bekend is natuurlijk dat elke batterij stroom levert door een chemisch proces.

Bij een echt oplaadbare batterij, accu, NiCad of NiMH of zo, kun je de stroom achteruit laten lopen en wordt dan het chemische proces omgekeerd. Dezelfde chemicaliën leveren na dit opladen opnieuw stroom en zo kun je de batterij wel 500 tot 2000 keer gebruiken. Er is in dit verhaal wel sprake van enige slijtage, de batterij gaat dus wel achteruit en na zoveel keer of na een aantal jaren is de batterij op, ook wel stuk genaamd.

Het chemische proces in een droge batterij, zink-kool of alkaline, is onder huiskameromstandigheden NIET om te keren door er op een simpele manier energie in te steken. Alle chemicaliën die erin zitten, geven hun stroom hoogstens een keer af en dan is de batterij onbruikbaar.
Maar behalve dat de stoffen uitgeput raken is er nog een verandering in de batterij, er hoopt zich wat gas op bij de polen, waardoor de inwendige weerstand toeneemt. Dat betekent dat na een poosje de energie nog niet helemaal verdwenen is, maar toch onbruikbaar omdat de klemspanning teveel daalt bij gebruik.
Men heeft ontdekt dat die gasbelletjes wel van de polen kunnen worden verminderd door een tegengestelde stroom te laten lopen, en dat is wat er bij het laden in jaren vijftig portables gebeurt. Een bijna uitgeputte batterij wordt nog even opgepept om de laatste restjes energie te kunnen verbranden, niet om er weer energie in te stoppen.

Zoals eerder geschreven, batterijen waren duur en elke verlenging van gebruik was welkom!

Mocht je de radio voorzien van een echt oplaadbare hoogspanningsbatterij, een keten van 9V blokjes bijvoorbeeld, dan kun je die door deze voorziening natuurlijk wel heel mooi intern opladen. Dat duurt wel heel erg lang, want de “laadstroom” ligt in de orde van 1mA, dus je zal zo’n 14 uur moeten laden voor 1 uur spelen.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum