Hoe sluit ik een Nora L 32 aan (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 18.01.2020, 11:42 (1552 dagen geleden) @ Maarten Bakker

De trafo's zijn in dit geval niet de zwakste schakel. De weergave van de luidspreker telt harder. Overigens hebben bijvoorbeeld 100 volt systemen vrijwel allemaal een uitgangstrafo in de versterkers en trafo's in de luidsprekers. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is een prima breedband geluidsweergave zonder meer mogelijk.
De radio die hier gebruikt wordt heeft een lage uitgangsimpedantie. De luidspreker is hoog ohmig en heeft daarom een vrij hoge spanning nodig om goed te functioneren.
De trafo die nu in de luidsprekerkast zit, wordt met de laagohmige zijde aangesloten op de uitgang van de radio. De hoogohmige zijde komt nu aan de luidsprekerklemmen. In het beste geval zou je de impedantie van de luidspreker kunnen meten (dus niet de gelijkstroomweerstand) en een trafo opzoeken die daar het beste bij past.
Bij de transformatoren die bedoeld zijn voor 100 volt systemen vindt je vrijwel elke impedantie. Enerzijds vanaf een tot 16 Ohm anderzijds van enkele tientallen ohms tot wel 10000 Ohm.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum