Boucherot netwerkje (Techniek Radio/TV)

door Peter1952 @, 17.01.2020, 12:23 (1560 dagen geleden) @ Franc
Bewerkt door Peter1952, 17.01.2020, 12:39

Het Bucherot netwerkje is nodig om de frequentiekarakteristiek van de eindtrap recht te trekken. Een penthode heeft een hoge inwendige weerstand en samen met het gedrag van uitgangstrafo en luidspreker (toenemende impedantie bij hogere frequenties) zorgt dat er voor dat de frequentie karakteristiek sterk oploopt bij de hogere frequenties. Daardoor produceert een penthode eindtrap een schel geluid. Meestal doet men dat door een condensator parallel over de primaire te schakelen, het is beter een weerstand in serie met de condensator op te nemen, dit is dus het Bucherot netwerk.
Dat de hoge tonen afnemen bij het aanbrengen van zo’n netwerk is volkomen logisch, je leidt nu eenmaal een deel van de hoge tonen af.

In het boek Versterkers voor opname en weergave staat een artikel genaamd Aanpassing vanaf pagina 19. Dit boek staat helaas niet online.
Hetzelfde artikel staat ook in Radio Bulletin 1944-01 en 1944-02. Deze staan online.

Door de kathode elco los te nemen krijg je stroomtegenkoppeling, daardoor neemt de Ri nog meer toe.

Met de extra condensatoren heeft men kennelijk een extra uitgang willen maken. Men had kennelijk te veel hoog, vandaar de condensator naar massa. Het was beter om ook een weerstand naar massa aan te brengen om spanningspieken bij het aansluiten van extra apparatuur aan de uitgang te vermijden.

Je zult nu wel een geluid hebben met erg veel hoge tonen en weinig laag.

Groeten,
Peter


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum