Nordmende Othello 3/616 FM werkt niet meer (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 16.01.2020, 21:43 (1533 dagen geleden) @ jeroen

Zouden jullie me nog eens kunnen helpen? Ik heb wel wat elektronica kennis van halfgeleiders maar geen ervaring met lampenradio's. (behalve wat weerstanden/condensators vervangen)

Je hebt eerder genoemd dat je niet zeker bent of de oscillator werkt. Dat is heel gemakkelijk vast te stellen en beperkt de mogelijkheden waar je naar moet zoeken. De oscillator is namelijk te horen op een hulpradio met een simpel truukje.

Bij de meeste radio's is de oscillatorfrequentie 10,7 MHz HOGER dan de ontvangfrequentie, dat heet in het Engels Upper Side Injection en betekent dat als je bv afstemt op 89 dan is je oscillator 99,7. Neem een transistorradiootje, zet de wijzer op 100 MHz en zet het bovenop je kapotte radio, liefst boven of vlak naast de ECC85. Dan draai je je kapotte radio rustig even heen en weer tussen 88 en 91 MHz, je moet dan in principe de oscillator kunnen horen in je hulpradio.
Omdat er ook radio's bestaan met Lower Side Injection, kun je het ook even andersom proberen, dus je hulpradio op 88 zetten en je kapotte radio tussen 97 en 100 verdraaien.
Heb je dan de oscillator nog steeds niet gehoord, dan werkt hij vrijwel zeker niet. Heb je hem wel gehoord, dan weet je zeker dat hij werkt.

Het is een vrij simpele methode en om een beetje te oefenen kun je het ook nog eerst uitproberen met een radio die niet kapot is, of je daarvan de oscillator kunt oppikken met een transistortoestelletje.
Je merkt niet alleen of de oscillator werkt, maar je merkt ook of de frequentie ongeveer goed is en verandert met het afstemmen.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum