Idee voor buizentester (Techniek Overig)

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 19.12.2019, 11:02 (1561 dagen geleden) @ Maurice
Bewerkt door Ron Kremer, 19.12.2019, 11:12

En als je nu over al je diverse testers een uitspraak kan doen over
het algemeen testen van de buizen.

De testers maken primair onderdeel uit van een uitgebreide verzameling professionele meetapparatuur want dat is vooral wat ik verzamel.

Om kort te gaan betreft het alleen buizentesters die onder echte werkspanningscondities minstens emissie en steilheid kunnen meten. Bijvoorbeeld een TV7 of i-177 vindt je hier dus niet. Die werkspanningen zijn geemuleerd uit pulserende gelijkspanning (zoals bij AVO of TV2) of echte DC (zoals bij de L3-3)

Buiskarakteristieken worden opgenomen met een Tektronix 576 curvetracer, die vergt daarbij dan wat hulpspanningen want is primair bedoeld voor halfgeleiders maar kan tot 1,5kV 'anodespanning' leveren. Gefotografeerd worden de traces met een gemodificeerde TEK (polaroid)hood waar nu een oude smartphone op gemonteerd zit

Alle apparaten zijn volledig nagezien en gecalibreerd, het maakt in die zin dus weinig uit welke je neemt om aan een buis te meten. Het meest prettig om mee te werken, en dus de meest gebruikte, is een Poolse ELPO-P508.
Dat is, op het backing-off circuit na, een oostblok kloon van een AVO MK4 maar veel handzamer en ergonomischer dan z'n Britse voorbeeld.

Hoe is jouw beoordeling over het kunnen bepalen of een gebruikte buis nog bruikbaar is.

Dat ligt er aan wat z'n taak is in het apparaat waar hij uit komt en of ie dat nog moeiteloos kan uitvoeren en volhouden.

Of wel op welk punt beginnen die testers te haperen.

Dat is in feite niet aan de orde, ze hebben allen uiteraard wel hun beperkingen.
Op AVO's, dat zijn in feite wisselspanningstesters, kun je bijvoorbeeld geen stabilisatiebuizen meten c.q. testen.

Uiteraard gas in de buis, welke mate begint zo'n tester te piepen.

Geen van m'n testers gaat piepen, een dergelijke voorziening ontbreekt. Gebruikelijk is hiervoor dat een roosterstroommeting wordt uitgevoerd en dat is bij alle aanwezige testers mogelijk.

Vr. groet, Ron


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum