Gezocht Ballastweerstand BX 290U (Gezocht)

door gerard ⌂ @, Zeist, 06.12.2019, 17:09 (1602 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Senseosyndroom en pulsen zijn ook besproken in de lezing op het RC. De gloeidraden werken als serieweerstand om de stroom door de condensator te begrenzen bij spanningspieken, spikes, op het lichtnet. Je kunt rekening houden met pieken tot 4000V gedurende 50us en dan doorrekenen hoe het zit met de delta V per delta t en met de spanning over de condensator. Dat staat allemaal in de lezing en het blijkt dat een 630V type op deze plek praktisch niet kapot te krijgen is. Niettemin lijkt het me verstandig om een zekering op te nemen in de keten, en vergeet niet een bleederweerstand over de condensator te plaatsen. Kost bij elkaar 40cent.

Besparen op stroom doe je nauwelijks natuurlijk, gezien het aantal uren dat je de radio nog gebruikt. De verminderde opwarming van de kast kan een reden zijn.

De opstartstroom is bij een ballastcondensator veel lager. Nominale stroom door de buizen is 100mA, maar in koude toestand is de weerstand maar ongeveer een tiende. Op 110V bedrijf worden de vijf gloeidraden samen rechtstreeks op het net aangesloten en krijgen dus een opstartpiekstroom van 1000mA, waar ze heel goed tegen kunnen. Op 220V bedrijf staan het lampje en de ballastweerstand ermee in serie en dan is de opstartstroom ongeveer 180mA. De gloeidraden kunnen daar heel goed tegen, ondanks de onheilspellende lichtverschijnselen, maar het lampje niet, vandaar de NTC weerstand. Met een 1,5uF ballastcondensator is de opstartstroom ongeveer 120mA, laag genoeg om zelfs een lampje te laten overleven, zodat je de NTC niet meer nodig hebt.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum