Voedingstrafo luistervinkje wikkelen (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 22.11.2019, 11:37 (1609 dagen geleden) @ soundman2
Bewerkt door soundman2, 22.11.2019, 11:47

Het zat een beetje tegen...
Hoera, de scanner werkt goed. Het was meer een probleem met de omgang met het scannerprogramma. Tja, ik heb jaren met een recht toe recht aan programma gewerkt van de scanjet 4c. Voor deze scanner hebben ze het allemaal veel mooier gemaakt, maar vooral anders.........
Ik heb vaak transformatoren gewikkeld, geleerd van mijn vader en uit dit boekje.
Op het forum geef ik aan dat trafo's gewoon te repareren zijn, dan wel over te wikkelen. Een kwestie van zorgvuldig uit elkaar halen, alles noteren en precies namaken, dat is de eenvoudigste methode. Elke serieuze hobbyist kan dat werkje doen, zelfs zonder kennis van electronica.
Heb je niets of een compleet verbrande trafo, waarvan de windingen niet meer uit te pluizen zijn, dan is dit boekje een goede leidraad. Je hebt er eerder een werkende trafo mee, in plaats van te hopen dat er iets bruikbaars op je pad komt. Ook zeer zeldzame trafo's kun je gewoon namaken.
Het boekje van ruim 200 pagina's, in desolate staat en helemaal vergeeld is gescand en ik heb er een pdf van gemaakt. Alleen de coverpagina (pag 1 en2 ) is er niet meer, zodat het boekje begint met pag 3. Alle pagina's zijn mooi duidelijk. Als ik er de tijd voor heb, wil ik scheef gescande pagina's nog corrigeren.
De grootte van de PDF file is ca 15MB.
Het boekje is bedoeld voor de kleine radio reparateur, kleine fabrikant en amateur. Alles wordt goed uitgelegd, waarbij het gebruik van formules zoveel mogelijk vermeden wordt. Ook de praktijk van de bouw van een transformator komt aan de orde. Het boekje stamt zeker van voor 1950. Het kernblik wat besproken wordt, bestaat niet uit E-I blikjes, maar uit plaatjes uit één stuk met een losgestanst middenbeen. Een kern die je tegen komt in veel radio's uit die tijd.
Voor de liefhebbers kan ik de PDF wel mailen, als de mailbox het toe laat. Ik heb geen webruimte waar ik het kan zetten. Wetransfer is ook nog een optie.
Via het envelopje kun je het aanvragen.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum