B7x44A Voedingstransfo stuk (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 12.10.2019, 15:50 (268 dagen geleden) @ Erwin goossens
Bewerkt door soundman2, 12.10.2019, 16:15

Hallo. Deze radio speelt geregeld bij mij maar tijdens rapido sound inschakelen bleef het oog werken.. en was er een sterke brandlucht. En zelf rook .. de temperatuur zekering op de trafo ging eruit.. ik heb dit nog al gehoord.. wat veroorzaakt dit stukgaan van de transfo nu eigenlijk?? De radio was verder uiteraard in orde.. en. Wie heeft een goede transfo liggen?

Vermoedelijk maakt het statisch scherm kontakt met de wikkelingen. Je zou de draad daarvan los kunnen nemen van het chassis.
Kijk ook even naar C132 en de twee ker. condensatoren aan de trafo.
Edit:
Als tijdens rapidosound het oog blijft werken, is er dus hoogspanning. Dat kan twee oorzaken hebben. De schakelaar onderbreekt de middenaftakking van de trafo niet, of de schakelaar werkt wel en de hsp winding ligt via een fout pad aan aarde en dat kan het statisch scherm zijn.
Als de temp zekering de trafo afschakelt, dan is de temperatuur niet zo hoog geweest dat de trafo het niet zou kunnen overleven. Meet eens aan pt 17 tov de hsp wikkeling 10-11-12.
Door het inschakelen van rapidosound, krijgt het midden van de wikkeling een hoge spanning en kan dan doorslaan naar het geaarde scherm. De gelijkrichter blijft immers gewoon zijn werk doen en de wikkeling ligt aan beide zijden via een diode en de rest van de radio binnen korte tijd op aardpotentiaal .


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum