Juiste reparatie van een voedingsweerstand (Techniek Overig)

door soundman2 @, Wouw, 20.09.2019, 12:19 (1674 dagen geleden) @ gerard

Die condensator moet beslist van goede kwaliteit zijn. Een draadweerstand kan onderbreken en dan werkt het niet meer. Een dergelijke condensator die sluiting maakt, kost je tevens minimaal een van de buizen in het toestel. Verder kunnen condensatoren niet onbeperkt stroom door laten. Omdat condensatoren niet geheel verliesvrij werken, wordt er warmte ontwikkeld.
Die maximum stroom wordt vaak wel opgegeven bij electrolytische condensatoren. Als de wisselstroom door de condensator te groot wordt, zal dat de levensduur ernstig verkorten. Zo worden er dus eisen gesteld aan de max hoeveelheid 50 of 100Hz rimpel die aanwezig mag zijn.
Een heel bekend fenomeen van de laatste jaren is de uitgedroogde elco in SMPS voedingen. Als de ESR, zeg maar de wisselstroomweerstand, te hoog is, zal de elco warm worden en opdrogen of uit elkaar spatten, vaak te zien als een "bol" staande elco. Philips gebruikte in de laatste zwart/wit TV toestellen ook een seriecondensator voor de gloeidraden (300mA), maar dat waren toch condensatoren met een vrij grote afmeting.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum