Juiste reparatie van een voedingsweerstand (Techniek Overig)

door gerard ⌂ @, Zeist, 20.09.2019, 08:24 (1673 dagen geleden) @ Buizengek

Deze tip is nieuw voor mij, graag hierbij enige uitleg a.u.b ik ga er van uit dat u alleen voor het gedeelte van 930 ohm bedoeld ?

Je kunt die twee weerstanden ook nog vervangen door een condensator van 1,5 microfarad. In plaats van een ballastweerstand heb je dan een ballastcondensator, waardoor je toestel 11W minder verbruikt en dus minder heet wordt van binnen.

Zoals je kunt zien in het schema staat in serie met de vier gloeidraden de weerstand R14 van 930 Ohm. Deze zorgt ervoor dat de gloeidraden, waar samen ongeveer 120V over moet staan, niet teveel spanning krijgen als het radiootje op 220V werkt. In de 110V-stand is R14 kortgesloten. In de 220V-stand gaat de gloeistroom van 100mA door R14 wat daarin (wet van Ohm) ongeveer 11W aan warmte opwekt.

R14 functioneert dus als ballast en zonder die ballast zou de stroom te groot worden door de gloeidraden, R14 houdt de stroom als het ware deels tegen. Datzelfde kan een condensator ook, alleen die neemt geen vermogen op. Er komt een faseverschuiving van de stroom maar dat maakt voor de gloeidraden niet uit. De waarde van de condensator is afhankelijk van de gewenste netspanning en frequentie, maar voor 230V en 50 Hz kom je rond 1,5 microFarad uit. Je kunt die waarde berekenen met CapCalc.

Je kunt dus gewoon de draad naar het ene uiteinde van R14 losmaken, aan een C van 1,5uF maken en de andere kant aan de middentak van R1/14 maken. R14 is dan helemaal niet meer aangesloten.

Het is zinvol om over die ballastcondensator nog een zg "bleeder" weerstand van een halve tot een hele MegaOhm te zetten zodat de condenstor leegloop als je de stekker eruit trekt. Anders kun je een gevoelige (maar niet direct gevaarlijke) schok krijgen als je de stekker eruit tekt en de pennen aanraakt.

De ballastcondensator is besproken op het Radiocafe van 18 december 2018 en hier kun je de presentatie Een 110V radio op 230V downloaden. Op dia 5 wordt als voorbeeld genoemd een U-toestel met kapotte ballastweerstand. Hoe het uitpakt voor een B0X19U lees je vanaf dia 33. De bleeder staat op dia 41.
De gloeidraden van de radio beschermen de condensator tegen spanningspieken op het lichtnet (technisch verhaal wat in de presentatie doorgerekend wordt) zodat je niet bang hoeft te zijn voor het Senseo-syndroom, mocht je daarvan ooit al gehoord hebben (dia 43).

De condensator van 1,5uF bij 630V kost ongeveer 10ct bij Ali, maar je mag altijd bij mij gratis een exemplaar komen afhalen met koffie en uitleg erbij. (Opsturen kan Ali goedkoper!)


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum