Microfoonversterker (Techniek Overig)

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 22.08.2019, 23:16 (1702 dagen geleden) @ Robert Gribnau

Nadeel van de EF86 als pentode is dat de anodespanning van de EF86 relatief laag wordt zodat de directe koppeling met de 12B4A zoals nu voorzien flink op de schop zou moeten.

De lage anodespanning valt volgens mij wel mee. Probleem is dat ik in alle EF86 (penthode) insteldata alleen Ik opgegeven zie, dus geen Ia en Ig2. De spanningsval over Ra is dan wat moeilijk te berekenen.
Bij 300V voeding en Ra = 100k en Rg2 = 390k en Rk = 1k is Vo/Vi 129 en Ik = 2,4 mA.

Een uitgangsspanning bij 5% distortie van 62V effectief zou dan mogelijk zijn (resp. 88Vt en 176Vtt). Bij deze instelling lijkt de Ia-Va karakteristiek beneden 50V onbruikbaar vanwege niet-ineairiteit, de anodespanning zou uitgaand van voorgaande dan minstens 138Volt DC moeten zijn.
Het lijkt me overigens eenvoudig te proberen, in de bestaande schakeling e.e.a. aanpassen is niet zo veel werk en je weet wat de anodespanning is.

Zou ik dan wel, zij het slechts 8 dB, kunnen tegenkoppelen?

Je moet je niet aan bepaald aantal dB's tegenkoppeling 'ophangen'.
De uitgangstrafo die je in het schema hebt staan heeft naar de door je beoogde tegenkoppelwikkeling een overzet verhouding van 25:1. Dat is vrij groot en het is niet bekend hoe goed de koppeling tussen primaire en tegenkoppelwikkeling is. Als dat niet goed genoeg is dan kan dat bij sterke tegenkoppeling problemen geven. Dit is het beste te meten met een blokgolf van bijv. 1 kHz als ingangsspanning en kijk dan wat de uitgangsspanning doet. Als er overshoot op de voorflank zit dan is de koppeling, in de trafo zelf, niet goed genoeg voor hoge frequenties.
Dat kun je 'corrigeren' met Ctjes maar dat is een trukendoos die je liever niet moet toepassen.
Het beste is de tegenkoppeling dan te minderen tot er geen (noemenswaardige) overshoot optreedt. Dit alles gaat zeer eenvoudig door voor de tegenkoppelweerstand aanvankelijk een potmeter te nemen en te kijken hoe ver je kunt gaan. Met het losnemen van de tegenkoppeling, bij constante sinus-ingangsspanning, en dan te kijken hoeveel dB de uitgangsspanning stijgt geeft de mate van tegenkoppeling aan in dB's.

?En wat doet dat dan met de totale versterking van de versterker? Blijft die dan toch 77 dB in plaats van de gewenste 60 dB? Of zat ik er met de berekening van de totale versterking zonder tegenkoppeling sowieso al naast?

Afhankelijk van of de ingangsverzwakker gebruikt wordt geeft de eerste trap in combinatie met de ingangstrafo een versterking van 49 of 29 dB. Zonder ingangsverzwakker moet het deel achter de gain-regelaar dan 11 dB versterken om op een totale versterking van 60 dB te komen.

Vr.gr., Ron


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum