Bijzonder: opname vonkzender uit het jaar 2000 (Techniek Radio/TV)

door Laurens @, Zaandam, 15.08.2019, 13:33 (1687 dagen geleden) @ Erik

Het topic over vonkzenders werd veel gelezen. Ik kwam vandaag deze opname uit het jaar 2000 tegen, leek me voor jullie wel interessant:

https://www.youtube.com/watch?v=VvCHbVuRUk8

Wat je hier hoort is een blusvonkzender, zoals die tot in de jaren '50 getolereerd werd als noodzender aan boord van schepen, maar tussen 1915 en 1930 zeer populair was.

Zo af en toe duikt er een video op van een zendamateur die een vonkzender gebruikt. Vaak wordt er speciaal toestemming gevraagd aan het lokale agentschap telecom-equivalent, en wordt die ook gegeven. Maar zo'n goede opname als deze heb ik nog nooit gevonden.

Maar ik heb de Nederlandse wet nagekeken en het lijkt er op dat de wetten die verbieden om gedempte golven uit te zenden, inmiddels verdwenen zijn omdat er toch 'geen' vonkzenders meer zijn. Als iemand meer weet over de letter van de wet op dit vlak (specifiek het verbod op vonkzenders of gedempte golven) hoor ik het graag :)

Voor een vonkzender waren blusvonkzenders aardig smalbandig. Maar dan moet je denken aan zeer grofweg 25khz bandbreedte van het uitgestraalde signaal.
Doordat moderne amateur-ontvangers vaak maar 3khz bandbreedte hebben en ook nog eens noise blankers hebben die tegen impulsstoring werken, zul je met een moderne ontvanger relatief weinig horen van een vonkzender.

Voor een goede ontvangst neem je het best een eenkringer met niet al te sterk aangetrokken terugkoppeling, maar wel met veel audioversterking er achter. Het doel is om een vrij grote bandbreedte te behouden. Het omgekeerde van waar zendamateurs en omroepeontvangers naar streven (uitgezonderd de omroepdozen met bandbreedte instelling voor betere geluidskwaliteit).

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum