Grundig 5010 oscilatie (Techniek Radio/TV)

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 21.07.2019, 13:50 (1713 dagen geleden) @ Erwin goossens
Bewerkt door Ron Kremer, 21.07.2019, 14:30

indien de hoge tonen potmeter staat op de minste bassweergave (toegedraaid)

Met de hoge tonen regelaar regel je niet de basweergave, maar de hoogweergave.

EN de lagetonen regelaar op de helderste stand heb ik een oscilatie..een felle pieptoon.

Met 'helderste stand' bedoel je waarschijnlijk de 'minste basweergave'; met de basregelaar regel je n.l. niet de 'helderheid' ofwel de hoge tonen.

Bij de Grundig 5010 is de toonregeling in de tegenkoppeling over de hele eindtrap (ECC40, beide EL12's en uitgangstrafo) opgenomen. Je vermeld niet precies welke C's je vervangen hebt, maar die tegenkoppeling werkt eigenlijk niet voor de hoge tonen, daartoe zit er een low-pass filter in de tegenkoppeling.

Als je C10 (0,1uF) en C94 (0,5uF) vervangen hebt en de omliggende weerstanden verder ongemoeid hebt gelaten dan moet dat filter nog als door Grundig bedoeld werken. Grofweg worden frequenties lager dan 500 Hz tegengekoppeld, daarboven minder tot niet.

Ingeval C10 en C94 door te kleine waarden zijn vervangen dan werkt het filter niet meer zoals bedoeld en zou er meekoppeling kunnen ontstaan. Dan gaat de boel oscilleren met als mogelijk gevolg een hoorbare pieptoon.

Je kunt heel eenvoudig checken of de tegenkoppeling de oorzaak van het probleem is, door R60 (30k) even los te nemen, de tegenkoppelus is daarmee onderbroken. (de laagtoonregelaar werkt dan ook niet meer)
Probeer of je met de hoogtoonregelaar nog een 'piep' krijgt, dat zou eigenlijk niet het geval moeten zijn.

Zolang R60 los ligt is de versterking en daarmee het volume van de radio groter, schrik daar dus niet van.

Ook is het belangrijk, ingeval je wijzigingen in de bedrading hebt aangebracht, de originele draadloop en -lengte's aan te houden. Een verkeerde draadloop met bijv. veel langere draden kan ook tot oscillaties leiden.

Vr. gr., Ron


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum