EA50 in GM5656 (Techniek Overig)

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 24.04.2019, 01:36 (1823 dagen geleden) @ gertjanrhe

Er zit een EA50 in met de anode aan het derde rooster (p7) van de ECH81 en de kathode aan masssa. Ziet er origineel gebouwd uit, maar staat niet op schema.

Je vermeldt niet of de onderdelen in de directe omgeving van het derde rooster wel gelijk zijn aan wat in het schema staat. Volgens het schema krijgt het derde rooster zijn 'voorspanning' via een reeks weerstanden tussen R72 en R78 aangeboden vanuit ongestabiliseerde +370V en -370V. Die voorspanning zal 0V (zie ook fig. 8) moeten zijn, want G3 kun je hier zien als een (2e) stuurrooster . Als dat rooster positief wordt zal dat het werkpunt van de buis B6 sterk beïnvloeden. Mogelijk dat de EA50 door Philips daar geplaatst is om die invloed minder sterk te maken, een deel van de dan ontstane stroom zal in dat geval door de EA50 naar massa vloeien.


Daarnaast: de voeding bevat in totaal 3 x EZ80 waarvan 2 in spanningsverdubbelaar schakeling.

Uit die spanningsverdubbelaar wordt behalve -800V ook -370V gehaald, voor die -370V is maar de halve verdubbelaar nodig.

Waarom deze oplossing en niet gewoon een 'echte' HS wikkeling?

Je bedoelt hier waarschijnlijk een HS wikkeling met middenaftakking.
Die -800V is met dubbelfazige gelijkrichting en goedkope EZ80 buizen niet te maken.
Het vergt buizen die veel hogere spanningen kunnen verwerken dan een EZ80. Buiten dat: de beide spanningen worden maar licht belast en dan is dubbelfazige gelijkrichting geen noodzaak t.b.v. bijv. bromreductie.

Waarom geen gestabiliseerde voeding zoals in de GM5654? Het is een DC-scope, dan wil je toch stabiliteit?

De vertikale versterker is een differentiaalversterker, die kent een bepaalde mate van ongevoeligheid voor veranderingen in de voedingsspanning. Bij op-amps noemt men dat de power supply rejection ratio (PSRR).


Waarom zo ongevoelig en geen schakelbare ingangsverzwakker?

Ik vind dat voor AC met 5mV(eff)/cm wel meevallen, dat is ca. 14mV top-top en dat komt overeen met bijna 3 schaaldelen.

't Is geen luxe scope en vergeet niet dat bij de meeste Philips ontwerpen er altijd een "boekhouder" heeft meegekeken die het ontwerp zo goedkoop mogelijk wilde houden.

Vr. groet, Ron


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum