Philips 890A geeft genererend geluid. (Techniek Radio/TV)

door TIPO4 ⌂ @, Den Bommel, 22.04.2019, 10:32 (1824 dagen geleden) @ Vincent O

Je zou, om het zoekgebied waar je probleem kan zitten in te perken, eens kunnen experimenteren met het verwijderen van buis L4 (de EBC3 die het dichtst bij de eindbuizen staat). Als het genereren dan is gestopt zit je probleem in het circuit van de AF voorversterkerschakeling. Desnoods wissel je L4 even met L3 (ook een EBC3) om een kathodelek in de EBC3 uit te sluiten, zo'n lek kan makkelijk een niet te onderdrukken brom veroorzaken maar ook de onderbroken afscherming zoals Castafiore2010 al opmerkte kan brom/genereren veroorzaken.

Blijft brom/genereren aanwezig met verwijderde L4 dan zit je probleem in de eindtrap of de voeding. In de eindtrap kan je ook eventuele kathodelek in één van de buizen vinden door te testen wat er gebeurt als je één van de eindpitten verwijdert.
Daarbij heb ik dan nog de theorie dat met één eindpit minder het geluidsniveau in ieder geval zou moeten zakken maar als dat het niet doet de kans groot is dat je probleem dan in de voeding moet zitten. De al door kris en henkk genoemde voedingselco's zijn dan eerste verdachte.

Overigens zijn de waarden voor R30/R50 en R33/R51 niet superkritisch voor wat betreft het genereren, onder de 10% is prima, dan is de afwijking tussen L5 en L6 binnen de perken.

De servicedoc noemt nog Roosterledingen van L1, L2, L3 en L4, geen goed contact met chassis en C69, c53, C34, C33, C35, C37 onderbroken als mogelijke oorzaken voor genereren maar dat lijkt me dan 'klassiek' hf genereren met een veel hogere frequentie zoals omschreven, de welbekende fluitjes.

Nog één belangrijk aandachtspunt: Er zit een speciale schakeling op deze radio, de voelbare afstemming (geactiveerd door de afstemknop naar je toe te trekken). Op dat moment wordt er juist een bromspanning in het af circuit opgewekt om de magneet (S47, gelijkrichting door L7)) te bekrachtigen die de afstemknop 'vasthoudt' bij het bereiken van een voldoende sterk station. Die bromspanning mag je normaal gesproken echter nooit horen, bij de voelbare afstemming staat de luidspreker uit tijdens het afstemmen en schakelt pas weer in bij een voldoende sterk station. Als in dit circuit een relais blijft plakken dan kan ik me ook voorstellen dat er een bromtoon door het geluid te horen is.
Zie dit draadje voor de verdere achtergronden van dit systeem: Philips 890a

--
MVG,

Elwin de Jong


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum