Philips radio BX534A (Techniek Radio/TV)

door Leo Snoeren ⌂ @, Dongen, 18.04.2019, 21:37 (1833 dagen geleden) @ lucsken

Hallo Luc,

bij nazicht van de weerstanden heb ik het volgende gemeten:
R39: bijna 300k ipv 100k
R29: 148k ipv 100k
R48: bijna 500k ipv 56k
Die weerstanden zijn ondertussen vervangen.

Dat is mooi en de radio werkt waarschijnlijk al beter; in elk geval moet je meer stations ontvangen.

R21: is een vermogenweerstand van 56k , maar ik meet 67k. Is dat een probleem ? Eventueel kan ik er een weerstand van 330k parallel bijplaatsen.

Dit is wel een grote afwijking, maar deze weerstand wordt parallel geschakeld met R12 voor gebruik bij FM, zo'n groot verschil zal het uiteindelijk niet opleveren. Parallel schakelen van 330K kan natuurlijk wel.

Mogelijks heb ik ook een probleem met schakelaar SK 5a en 5b: het plaatje met de contactpunten blijft blijkbaar hangen. Op mijn schema staan beide contacten in open stand getekend. Wanneer zijn deze gesloten als we weten dat stand 1 pick-up / 2 FM / 3 Kg / 4 MG en 5 LG is.

Vaak zijn dit soort problemen mechanisch van aard; goed schoonmaken helpt, ook het behandelen met contactspray werkt goed; dit laatste op voorwaarde dat je daarna die vettige troep weer verwijderd met bijvoorbeeld IPA. Dus inspuiten met contactspray, goed heen en weer bewegen dat alles weer schoon wordt en daarna alles schoonmaken met IPA; liefst droogblazen met perslucht.....

Lamp EL84 heb ik ook vervangen. Na 2 minuten een harde knal in de luidspreker en dan niks meer, zelf geen ruis.

Heuuu; is dat voor of na het vervangen? Controleer de koppelcondensator en vervang deze zo nodig (vaak is deze lek); het kan je je eindbuis kosten of nog erger; de uitgangstrafo....

Ik heb ook gemerkt dat de oude lamp EF80 bij het inschakelen snel opgloeit (oranje) om daarna gewoon verder te gloeien. De nieuwe EF80 doet dat niet.

Dit is lampafhankelijk; sommige doen dit wel en andere niet. Het zegt niets over de buiskwaliteit of staat.....

Succes!, Leo

--
Met vriendelijke groet,

Leo Snoeren

https://www.rrd.link/ (onder constructie)

leosnoeren(apenslingertje)freedom.nl


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum